Hem > ekonomi, Inrikespolitik > Varför man inte bör ge kommuner statsbidrag

Varför man inte bör ge kommuner statsbidrag

Jan Björklund är förvirrad, han vet inte vad som är ideologisk borgerlig politik, han går och gör tvärtom istället. Men det gör vi alla ibland, även jag, för ideologi är inte alltid så lätt applicerbar på verkligheten! I sitt sommartal på Marstrand den 2/8 säger Jan Björklund och därmed Folkpartiet, att de tänker sig att vi ska ge kommunerna (ytterligare) statsbidrag med ett antal miljarder. Samtidigt är han emot individlösningar som att förbättra studenternas ekonomiska förutsättningar. Jan Björklund vill utöka antalet platser på vuxenutbildning och högskola med 10 000. Fler platser till vuxenutbildning och högskola är väl bra – om man kan kombinera det med praktiska lösningar för boende på orten, eller ge ekonomiska förutsättningar för studenter att pendla. Högskolor finns bara på ett fåtal orter i ett fåtal kommuner, men vuxenutbildning finns i de flesta större kommuner. Pendlandet och/eller flyttandet blir därefter.

Varför bör man inte ge kommuner statsbidrag? Jo, därför att kommunerna själva bör få avgöra vad det är för medel de vill konkurrera med, om det sen är lägre skatter eller större social service spelar mindre roll! Statsbidrag till kommunerna leder oundvikligen till – och det har vi redan sett – ofinansierade kommunala budgetar. Statsbidrag till kommunerna leder till en ”staten betalar ju ändå”-filosofi.

– Vi skulle behöva ha ett helt nytt system för ekonomiska relationer mellan stat och kommuner. När det är lågkonjunktur bör statsbidraget till kommunerna ökas och sedan kan de dras ner när det blir bättre tider igen. Vi kan börja 2010 med ett tillfälligt tillskott till kommunsektorn, tycker Jan Björklund.

Någon förbättring av ekonomin för de som studerar, i väntan på bättre tider, blir det som sagt inte, vilket man kan läsa om på nedanstående länk till SR, Ekot:

– Det är ju en av de saker som vi från regeringens sida tycker vore angeläget, men sedan får ju det vägas mot allting annat som behövs just nu i den ekonomiska situation vi är, säger Jan Björklund.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3005957

Hur väger egentligen Jan Björklund? I valet mellan höjda studielån och/eller studiebidrag, och miljarder i bidrag till kommunerna, så väljer jag det första alla gånger! Det borde Björklund också göra, inte bara för att kommuner till skillnad från studenter inte har rösträtt, men också för att i fallet med studenterna så rör det sig om påtagliga människor first hand. Stärk individen och undvik centralisering av pengarna!

Jan Björklund tänker sig med de statliga bidragspengarna, att kommunsektorn inte ska behöva dra ner så mycket på sin verksamhet för att betala socialbidrag när ekonomin i kommunerna går neråt. Å andra sidan ska kommunerna inte själva bidra till att öka överhettningen när det går uppåt, menar Jan Björklund. Visst Jan, det låter ju bra, men hur var det nu med den egna förmågan att dra ner på statsbidragen till kommunerna under högkonjunkturen 2007-2008? Att höja dem går alltid enkelt, det är svårare att strypa dem, åtminstone för den här rent objektivt sett svaga regeringen. Man bör inte angripa arbetslösheten i de kommunala verksamheterna med bidrag till kommunerna! Kommunerna får höja skatten inbördes om de måste, så slipper staten höja skatterna för bidragen till kommunerna. Men hur man än väljer att göra, så finns det nackdelar med både en borgerligt färgad lösning såväl som vänsterns eventuella lösning! (Tyvärr verkar dessa gå ut på samma sak idag.) På något sätt så får nämligen ändå medborgarna betala, men mitt förslag är mera ideologiskt (borgerligt) riktig och ger antagligen en mer dynamisk och därmed rikare ekonomi. Men för att nyansera Björklunds förslag lite så kan man säga att man möjligen kan rädda en del orter från att dö ut, men då ska man komma ihåg att orter idag mer eller mindre dör ut ändå, vilket skulle kunna betyda att det inte går att stoppa avbefolkningen av vissa glesbygdskommuner, utom på individnivå. Att folk blir arbetslösa inom kommunala verksamheter betyder inte att dessa verksamheter är en generator för ekonomin som går förlorad, företag och endast företag genererar tillskott till stats- och kommunkassan, alla andra pengar kommer från skatter! A-kassa och/eller socialbidrag för de som blir arbetslösa, är den pott som man bör ta smällen via. Dessa kan man höja om man inte tillåter kommunerna att förskingra de statsbidrag de får, vilka över tiden tenderar att ökas på! Ronald Reagan, Amerikas 40:nde president, sade:

“Government always finds a need for whatever money it gets.”

“No government ever voluntarily reduces itself in size. Government programs, once launched, never disappear. Actually, a government bureau is the nearest thing to eternal life we’ll ever see on this earth!” Båda citaten är av Ronald Reagan.

M.v.h. Roger Klang, Lund den 5/8/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: