Hem > Inrikespolitik > Blinda könet vid arbetsansökningar vid kvalificerade universitetsjobb, för att åstadkomma jämlikhet (egentligen rättvisa)

Blinda könet vid arbetsansökningar vid kvalificerade universitetsjobb, för att åstadkomma jämlikhet (egentligen rättvisa)

Till högskole- och forskningsminister Tobias Krantz och utbildningsminister Jan Björklund, samt Maud Olofsson och Nyamko Sabuni! Länken till matematikern och doktorn Tanja Bergkvists blogg är någonting som de ovanstående nämnda borde följa!

“Jämställdhetsplanen för Ekologiska institutionen (och jämställdhets-arbetet vid universitet i stort) ansluter sig idémässigt till en form av strukturell jämställdhet som hyllar lika utfall för olika grupper – oavsett relevanta fakta utöver grupptillhörighet. För mig däremot handlar jämställdhet om jämställdhet mellan individer och att motverka uppenbar diskriminering – jämställdhet i betydelsen att vara mot diskriminering och för lika möjligheter vid likvärdig meritering. När diskriminering inte kan påvisas anser jag det vara en bättre väg att i största möjliga utsträckning bortse från egenskaper som kön och etnisk tillhörighet. Jag kan således inte ge mitt stöd till en jämställdhetsplan vars övergripande mål är att ”uppnå jämn könsfördelning i grundutbildning och forskarutbildning, inom olika yrkesgrupper samt i nämnder och styrelser”. Citat; Professor Christer Löfstedt, Lunds universitet. Löfstedt är ansvarig för forskning och forskarutbildning vid avdelningen för kemisk ekologi/ekotoxikologi. http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/07/20/en-ekologisk-genusfraga/

Jag kom att tänka på ett möjligt tillvägagångssätt för att åstadkomma jämställdhet på universiteten inom en inte alltför avlägsen framtid, samtidigt som man tillfredsställer universitetens fakultetsoppositionella mot genusforskarna. ”Blinda” alla ansökningar från kön, nationalitet, ålder, ras, religion, handikapp och kulturell tillhörighet! Alla som är emot detta förfarandesätt måste per definition mena att det finns skillnader i kompetens mellan alla eller några av ovanstående kategorier av människor. Jag är själv emot det, eftersom jag tror att det finns skillnader mellan en del av dessa grupper, som kvinnor kontra män till exempel! Fast jag tror samtidigt att de manliga professorerna är mänskliga nog att förbise en del av dessa skillnader genom självvald positiv särbehandling vid tillsättningar av kvalificerad personal, inte tvärtom att de skulle motarbeta kvinnor och/eller invandrare, som genusforskarna utgår ifrån. Men genusforskarna hävdar så gott som unisont att det inte finns några skillnader mellan åtminstone gruppen män kontra kvinnor. Upp till bevis, blinda åtminstone könet!

M.v.h. Roger Klang, Lund den 22/7/2009

Annonser
Kategorier:Inrikespolitik Taggar:,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: