Hem > Brott och straff, ekonomi, Facken, Inrikespolitik, Media, Utrikespolitik > Hur behandlar vi säsongsarbetare egentligen?!

Hur behandlar vi säsongsarbetare egentligen?!

http://www.sr.se/cgi-bin/gavleborg/nyheter/artikel.asp?Artikel=2975773 Två personer från Söderhamn misstänks nu för människosmuggling i samband med att 58 vietnamesiska medborgare kommit till Sverige för att arbeta som bärplockare.

En av de två som misstänks har hämtats till förhör under dagen men har släppts av åklagaren, fast misstankarna kvarstår.

Pham Ahn Tuan berättar att de kom till Sverige för att plocka bär eftersom det var ont om jobb i Tjeckien.

– Vi kom för ett par dagar sedan och nästan genast kom polisen hit, förhörde oss och tog våra pass. Vi har inte gjort något, säger Pham Ahn Tuan.

Pham Ahn-Tuan och de 57 andra vietnamesiska medborgarna kommer närmast från Tjeckien där de flesta av dem har tillfälligt uppehållstillstånd. Några av dem verkar ha levt där i flera år och har även tillstånd att arbeta där.

– Vi har betalat mycket pengar för att komma hit berättar Pham Ahn Tuan. Han fick låna ihop av vänner och bekanta för att betala de 8000 tjeckiska coruna, motsvarande 3 600 svenska kronor, som resan kostade.

Eftersom han betalade alla sina besparingar för att komma hit, har han inga pengar att åka tillbaka för. Han och de andra hoppas på att den svenska regeringen ska låta dem stanna och ge dem möjligheten att jobba ihop lite pengar.

Men enligt Josef Wiklund, närpolischef i Söderhamn, är det bara en tidsfråga innan hela gruppen blir utvisade tillbaka till Tjeckien.

Gästarbetare blir intervjuade

Gästarbetare blir intervjuade

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1854656&BroadcastDate=&IsBlock=

Enligt ovanstående länk till SR webbradio, så kom vietnameserna hit med buss. Den som ordnade med biljetter, och ”inträde till den svenska arbetsmarknaden” vilket naturligtvis var båg, var en landsman till gruppen med de 58 Vietnameserna.

3 600 kr för en bussresa från Tjeckien till Sverige, bara det borde väcka misstankar bland Vietnameserna! En sådan biljett kan inte kosta mycket mer än 800 kronor. Men det är inte troligt att Vietnameserna kände till europeiska pengars värde i sådana sammanhang som en utrikes resa innebar.

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1854819&BroadcastDate=&IsBlock=

Det kan knappast ha varit frågan om människosmuggling när det hela skedde inför öppen ridå med en buss med glasrutor man kunde se igenom, som det satt 58 iögonfallande vietnameser i. Är det verkligen fråga om människosmuggling när det handlar om gästarbetare som kommer in inför öppen ridå? (Frågan ställd till justitieminister Beatrice Ask)

Ge dem amnesti och låt dem jobba och stanna i Sverige som gästarbetare, eller för gott som arbetskraftsinvandrare om de vill, enligt mig! De flesta av dem var män, att döma av bilderna på Ekot och på rapport. Ska vi ha arbetskraftsinvandring i Sverige så ska den sannerligen gälla för vietnamesiska män också, med tanke på vad svenska män gjort mot dem historiskt sett! Jag har skrivit till er vid tidigare bärplockarsäsonger och begärt att ni ser över lagarna för säsongsarbetare, men ni har inte velat lyssna.

M.v.h. Roger Klang, Lund den 17/7/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: