Hem > Brott och straff, ekonomi, Ryssland > Det vore konstigt ifall inte Putin under sin tid i FSB (f.d. KGB) hade fingrarna i syltburken!

Det vore konstigt ifall inte Putin under sin tid i FSB (f.d. KGB) hade fingrarna i syltburken!

”Oligark döms till fängelse för förskingring

I Ryssland dömdes i dag den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij i sin frånvaro till 13 års fängelse för förskingring.

Enligt domstolen har Berezovskij förskingrat motsvarande kring 15 miljoner kronor från biltillverkaren Avtovaz under 1990-talet.

Berezovskij, som för två år sedan dömdes till sex års fängelse i ett liknande åtal, fick politisk asyl i Storbritannien 2003 och har avfärdat fallen som politiska.

Berezovskij var en av 1990-talets mest inflytelserika företagare och politiker i Ryssland och stöttade Vladimir Putin fram till presidentposten.

Efter att ha brutit med Putin och flytt utomlands har han i stället blivit en av de ryska makthavarnas mest högljudda kritiker.” Citat; SR, Ekot.

Med tanke på att korruptionen har varit så utbredd och allmänt accepterad under hela 90- och 2000-talet, så är det inte alls otroligt att även Berezovskij haft fingrarna i syltburken. Men han är sannerligen inte ensam, varje FSB:are (f.d. KGB), hade fingrarna i syltburken då, och har fingrarna i syltburken idag! Det skulle vara förvånansvärt ifall inte också Putin, som är en f.d. FSB:are, har tagit mutor och/eller utpressat. Den här rättegången är alltså bara ett spel för gallerian. Och så försöker nog Putin och Medvedev även få det att framstå som att regeringen sätter ner foten mot korruption, men det är genomskinligt för gemene man, i väst i alla fall! Om Putin menade allvar så skulle han strypa det svarta pengaflödet till FSB:arna först och främst, eftersom det är dessa brott (som i praktiken inte är brott i Ryssland, eftersom ingen Kremltrogen FSB:are ännu har åtalats och dömts för korruption i tjänsten, vad jag känner till) som är aktuella och pågår än idag. Det är den ryska statens brott som är mest skadliga för den ryska staten, inte Berezovskijs gamla försyndelser! Jag tror inte att det är någon slump att brottsrubriceringen är ”förskingring”, eftersom Berezovskij lättare skulle kunna peka finger åt Putin och FSB i synnerhet, ifall brottsrubriceringen var ”mutbrott” eller ”utpressning”, som han troligtvis har varit delaktig i även det. Särskilt mutbrott borde det vara lättare att sätta dit honom för än förskingring, halva Rysslands ekonomi är ju svart. De fick nog leta länge för att hitta en passande brottsrubricering som han gjort sig skyldig till brott för. De vet att Boris Berezovskij inte kan säga någonting, utan att samtidigt ”incriminate himself”, med den här åtalspunkten. Boris Berezovskij bor idag i London för övrigt.

”Så gick det till när farfar var ung, farfar var ung, farfar var ung…” gick en svensktoppenlåt från c:a 1970 när jag bara var i femårsåldern, och som berättade historien om hur farfar vann kärleken genom slagsmål med rivaler. Det finns bara två val för ett land, eller för en etnisk grupp av medborgare i ett land; ekonomiskt välstånd genom slagsmålsrestriktiva toleranta medborgare på det personliga planet, alternativt ”selfindulgent machoism” vilket medför fattigdom för den breda allmänheten, som i sekelskiftets Sverige som det sjöngs om på 60-talsfarfarns tid. Krig tycks inte ha någon bestående verkan mot rikedom, för demokratiska länder. (Läs ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne i ekonomi 1999, Amartya Sen´s semifilosofiska böcker, för bekräftelse av våldets och kvinnoförtryckets inverkan på en nations ekonomiska placering i välfärdsligan resp. fattigdomsligan.) Problemet är att Ryssland går åt andra hållet mot vad Sverige har gjort och närmar sig nu en placering i fattigdomsligan, och i förlängningen så drabbar deras vägval även oss här i Sverige. Jag önskar att alla länder och folk ska hamna i välfärdsligan, men om det inte går så säger jag: ”Hellre ett odemokratiskt och fattigt Ryssland, än ett kvarts-demokratiskt rikt, militärt starkt och aggressivt Ryssland.” Citat; Roger Klang

Roger Klang, Lund den 27/6/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: