Hem > ekonomi, Utrikespolitik > Biståndspolitik. Hjälp de som hjälper sig själva, alla övriga får pengar att rinna som vatten genom fingrarna i en öppen hand!

Biståndspolitik. Hjälp de som hjälper sig själva, alla övriga får pengar att rinna som vatten genom fingrarna i en öppen hand!

De dåliga nyheterna om Afrika och afrikanska ledare:

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2902141 Åtalet mot Sudans president Omar al-Bashir från den Internationella brottmålsdomstolen i Haag har väckt het debatt i Afrika. Många upplever att Afrika attackeras av domstolen, eftersom den hittills enbart har åtalat afrikaner. Under World Economic Forum on Africa riktade Rwandas president Paul Kagame kritik mot domstolen

– Om du har en sådan domstol, så måste du se till att alla behandlas på lika. Och se till alla rättvisefrågor på olika kontinenter, sa Paul Kagame…

Rättvisa inför skranket är inte liktydigt med att lika många svarta som vita ska dömas, rättvisa inför skranket är att alla skurkar som kan fångas, ställas inför rätta och dömas, döms likvärdigt! Förutsatt att de som agerar poliser behandlar alla lika oavsett ras, kultur och ursprung vill säga! Ex-jugoslaviska ledare har också dömts för brott mot mänskligheten på senare år, så de afrikanska beskyllningarna om partiskhet tycks oberättigade. Det råkar vara så att afrikanska ledare oftare är omänskliga människor som begår avskyvärda brott, än t.ex. europeiska ledare – Hitler, Franco och Mussolini undantagna – men jag talar om idag!

…Samtliga åtta fall som den Internationella brottmålsdomstolen driver är mot krigsbrott begångna av afrikaner.

Åtalet mot Sudans president Omar al-Bashir för krigsbrott i Darfur, som kom i mars, var det första åtalet mot en sittande president. Som svar på åtalet stängdes hjälparbetare ute från Darfur.

Flera afrikanska länder upplever att deras självständighet är hotad av domstolen.

– Det handlar inte om skuldfrågan, utan om principen, säger Rwandas president Paul Kagame…

Det finns ingen princip, som jag just har förklarat ovan, det hela är en skuldfråga!

…Rwanda hör inte till de 106 länder, som skrivit under Romfördraget, vilket stödjer domstolens arbete.

Kagame anser att Afrika borde kunna sätta upp en egen domstol, så att afrikaner kan dömas i Afrika istället…

Vet vi inte av erfarenhet hur väl afrikanska ledare behandlar sina och de afrikanska grannländernas krigsförbrytare, och hur det därför skulle gå ifall afrikanska ledare satte upp en egen domstol?

…Åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, Luis Moreno Ocampo, säger att beslutet att gripa Bashir ligger fast.

– Du måste välja, i det här fallet är såväl offren som förövaren afrikaner, och offren har rätt till rättvisa, säger han.

Hittills har Omar al-Bashir rört sig fritt i länder, som inte undertecknat Romfördraget.

– För att gripa honom behöver vi den sudanesiska regeringens och andra medlemsstaters hjälp, säger Luis Moreno Ocampo.”

Margareta Svensson, Kapstaden

De goda nyheterna om Afrika och afrikaner:

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2918178 ”Allt oftare sägs det att jordbruket är Afrikas framtid och att det är fullt möjligt att Afrika kan föda sig självt och bli en matexportör istället för matimportör.

För det krävs initiativ från afrikanska länders regeringar. I Nigeria finns en vilja att satsa på jordbruket, frågan är vad som krävs för att det ska lyckas.

I Nigeria har president Yar´Adua satt målet att landet ska vara självförsörjande på mat år 2020, och Onajite Paul Okoloko, är vd för ett företag som tillverkar gödningsmedel av bättre kvalitet än vad som är tillgängligt i dag, och det kommer att bidra till en ny grön revolution, tror han.

På 40 år har Nigeria gått från att vara exportör till att bli importör av livsmedel. Viktigaste grödorna är ris, majs och kassava.

Afrikanska länder har föresatt sig att använda minst tio procent av sin budget till jordbruket, men bara en handfull länder gör det i dag.

Onajite Paul Okoloko menar att det är utbildning och en ändrad attityd som behövs, och det är här som gödningen kommer in.

– När småbönder ser att avkastningen ökar, så kommer de på sikt kunna bli kommersiella jordbrukare. Vi hoppas skapa upp emot 1 000 nya kommersiella jordbruk inom tre, fyra år, säger han.

Men det finns flera hinder. Dåliga vägar gör det omöjligt att frakta färska grödor till platser där de kan säljas. Så 25 till 40 procent av jordbruksprodukterna ruttnar bort.

Tidigare ”gröna revolutionen”-projekt har misslyckats, eftersom de inte har skötts på ett bra sätt, och för att pengar har försvunnit. Så trots goda föresatser så har ett land som Nigeria lång väg att gå till Vision 2020.”

Margareta Svensson

Kanske det är till vägar i Nigeria våra biståndspengar borde gå? Där har vi en intressant tanke! Hjälp dem som hjälper sig själva, alla övriga får pengar att rinna som vatten genom fingrarna i en öppen hand!

Roger Klang, Lund den 22/6/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: