Hem > Utrikespolitik > Om man bara visste ifall protesterna i Iran kommer från en majoritet, eller en minoritet?

Om man bara visste ifall protesterna i Iran kommer från en majoritet, eller en minoritet?

Jag beklagar att jag inte har haft tid att skriva något om valet i Iran och dess efterverkningar, men jag har varit upptagen med att skriva en 11-sidig text om Fortifikationsverket. Här tänker jag i alla fall försiktigt uttala mig.

”Irans andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, kommer i dag att leda fredagsbönen från universitetet i Teheran.

Enligt BBC ska myndigheterna ha ordnat med bussar till och från universitetet, och ska ha uppmanat folk att komma och lyssna.

Enligt bedömare är Khameneis framträdande mycket speciellt, och ska ses i ljuset av att Khamenei kritiserats för att han med en gång efter det kontroversiella presidentvalet gratulerade president Ahmadinejad till segern.

En talesman för Irans mäktiga Väktarråd sa i dag att man inlett en noggrann undersökning av de 646 klagomål som inkommit kring resultatet av valet den 12 juni.

Klagomålen handlar bland annat om att det inte har funnits tillräckligt med valsedlar, att människor har blivit pressade att rösta på en speciell kandidat och att kandidaters valobservatörer inte har släpps in under rösträkningen.

Den iranska mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, säger att omkring 500 personer har arresterats under de senaste dagarnas protester. Hon kräver att de arresterade omedelbart ska friges, och säger dessutom att presidentvalet i Iran borde göras om under övervakning av FN.

I går deltog hundratusentals människor i en sorgemanifestation för dem som har dödats under protesterna. En marsch som sträckte sig fem kilometer över centrala Teheran.

Tidigare har det framkommit att människor ska ha dödats under den senaste tidens oroligheter, men det är oklart exakt hur många. Enligt officiella siffror rör det sig om åtta personer. Men människorättsorganisation säger att den siffran är mycket större.” Citat SR, Ekot.

Jag kan inte uttala mig säkert om huruvida protesterna i Iran kommer från en majoritet, eller åtminstone från c:a hälften av befolkningen, eller om protesterna kommer från en minoritet av befolkningen. Men även om protesterna skulle komma från en minoritet så stöder jag dem förstås likväl! Ahmadinejad och väktarrådet kan ta sig i röven!

M.v.h. Roger Klang, Lund den 19/6/2009

Annonser
Kategorier:Utrikespolitik Taggar:, ,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: