Hem > etnisk rensning, Utrikespolitik > Västra Kap-provinsen i Sydafrika är ingen vit mans tillflyktsort, vita är i minoritet även där. Lyckligtvis så har Kap en enande ledare över rasbarriärerna! Men vad händer imorgon?

Västra Kap-provinsen i Sydafrika är ingen vit mans tillflyktsort, vita är i minoritet även där. Lyckligtvis så har Kap en enande ledare över rasbarriärerna! Men vad händer imorgon?

Sydafrikas president Jacob Zuma anklagar Västra Kap-provinsens regeringschef och oppositionsledare Helen Zille för att vara rasist, för att hon har kritiserat Zuma. (Helen Zille är vit.) Betydligt värre saker har sagts om henne av bland annat ANC:s ungdomsförbund, som att hon är älskarinna åt hela sin regering och att hon utsett män för att ”kunna fortsätta ligga med dem”. Ledaren för gerillaveteranerna, Kebby Maphatsoe, säger att Zilles utnämningar av män beror på att hon har ”en vild horas sexualdrift”.

Jag undrar hur många kvinnor det finns på styrande poster inom ANC? Räknas inte avsaknaden av kvinnor på ledande poster inom ANC som ett problem? I så fall ska de hålla käften!

Det kan nämnas att åtskilliga av männen på de styrande posterna i Kap-provinsen är som minst av blandad härkomst. Anledningen till att män har de ledande posterna i Kap-provinsen är att Zille inte tror på kvotering, och det finns många olika orsaker till att män uppnår företrädande positioner i alla samhällen, men vi ska inte gå in på en genusdebatt här. Det måste också nämnas att Helen Zille har rakryggade meriter från kampen mot apartheid som journalist och aktivist, och hon talar Xhosa och har arbetat som politiker för det mesta i fattiga områden. Därför har hon kunnat bli regeringschef i Kap, som består av till 55 % blandad härkomst (bruna), och 26 % svarta, medans den vita befolkningen är bara 18 % (asiater 1 %).

ANC:s veteraner från den nedlagda militära grenen Umkhonto we Sizwe marscherade förra veckan genom Kapstadens centrum i en protest mot att Zille förolämpat Jacob Zuma i en debattartikel, där hon påpekat att Zuma utsatt sina tre(!) hustrur för smittorisk efter att ha haft sex med ytterligare(!) en kvinna, som var hiv-smittad, vilket Zuma var medveten om. Som om inte detta skulle vara sant? Zuma uttalade sig ju vid tillfället om att han inte kunde föra vidare smitta till sina tre fruar eftersom han duschade(!) efter sexet med den hiv-smittade kvinnan. Detta är dagens sanning, till skillnad mot ANC:s beskyllningar mot Helen Zille som bara är rent elaka och plumpa och inte har någon verklighetsförankring! Krigsveteranerna vill tvinga fram en ursäkt från Zille, men som vi just har rett ut så är det ledaren för gerillaveteranerna, Kebby Maphatsoe, och ANC:s ungdomsförbund, som borde be om ursäkt till Zille! Finns det något annat sätt att se på saken?

Krigsveteranstormtrupper användes även i Zimbabwe när Robert Mugabe tvingade på de vita jordbrukarna sina jordbruksreformer, vilket var samma sak som att han stal marken från dem i statens tjänst.

Roger Klang, Lund den 11/6/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: