Hem > Ryssland, Utrikespolitik > Saakasjvili drew first blood!

Saakasjvili drew first blood!

http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/05/yrkesforsvaret-och-tvingad-frivillighet.html ”Kriget i Georgien avgjordes knappast av lätta förband utan av pansarförband som transporterats till gränsområdena månader i förväg.” Citat Wisemans Wisdoms

Inte för att jag tror att Wiseman ville säga att Ryssland bär skulden till Georgienkriget, åtminstone inte i detta inlägg, men han har tydligen hämtat intressant information någonstans ifrån, eller så har han dragit egna slutsatser om ovanstående. Jag anser att bara för att USA säger att det är Georgien som hade rätt, så betyder inte det att Georgien hade rätt! Georgienkriget var inte ett krig om gott eller ont, eller rätt och fel. Det har förekommit gränstvister och krig mellan Sydossetien och Georgien sedan upplösningen av Sovjetunionen. De har deltagit med samma iver båda parter!

Skottland versus England, Nordirland versus Storbritannien, Skåne versus Sverige, Kosovo versus Serbien, Georgien versus Abkhazien, Palestina versus Israel, Grönland versus Danmark och Lakotastammen versus Förenta Staterna. Många är de tvister som handlar om tillhörighet, familjeband och land. Ryssland har t.ex. på senare tid, enligt Sveriges mening, felaktigt tagit parti för Serbien i fallet Kosovo versus Serbien. Dessa är exempel som kan ge upphov till filosofiska frågeställningar. Abkhazien, till skillnad från Georgien, välkomnade den ryska ”fredsstyrkan”. Utbrytarrepublikerna borde egentligen själva få välja vem de vill tillhöra, precis som Kosovo borde få välja att vara självständiga från Serbien! Men det innebär inte att det är OK med ryska aggressioner mot Georgien! Ryssland måste också erkänna den likvärdiga moralen i att Georgien har rätt att gå med i Nato, om man ska se till logiken i retoriken som de ryska makthavarna hade i samband med att de hävdade Sydossetien och Abkhaziens självständighetsrätt, och sin egen ryska inblandning med sina fredsstyrkor, under och efter kriget! Dessutom måste de erkänna Kosovos självständighet, enligt deras egen moral, som vi ju vet att de applicerade på Sydossetien/Georgien i konflikten! I gengäld så måste väst erkänna Abkhaziens och Sydossetiens självständighet och alliansval.

Anta att Ryssland skickade trupp och materiel till gränsen mot Sydossetien och Abkhazien månader innan konflikten mellan dessa länder och Georgien blossade upp igen, som Wiseman påstår. Vi vet inte varför ryssarna valde att göra detta. Var det för att de hade snappat upp information om att Saakasjvili planerade att gå över gränsen? Eller var det för att Ryssarna planerade en fälla för Saakasjvili för att kunna reclaima dessa områden som autonoma lydstater? Även om det var det senare alternativet, så kvarstår det enda faktum som vi med säkerhet kan veta – det var Saakasjvili som drew first blood!

Jag avskyr att vara djävulens advokat, men när något ligger till på ett visst sätt, så måste man visa att man har integritet och säga som det är! Jag slickar inte någon stormakts röv. Fast vi är ju själva en uppåtstigande stormakt enligt Gud, som jag tolkar det.

Roger Klang, Lund den 9/5/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: