Hem > Uncategorized > Ungdomsfängelser – ett alternativ för Sverige!?

Ungdomsfängelser – ett alternativ för Sverige!?

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2769798 I Danmark pågår en politisk debatt om huruvida men borde sänka straffmyndighetsåldern. Idag är gränsen precis som i Sverige 15 år. Men Danmarks nye statsminister Lars Lökke Rasmussen öppnar för att sänka den, eller till och med helt ta bort den.

I sitt första tal i Danmarks riksdag, Folketinget, sa den nye statsministern Lars Lökke Rasmussen att han kan tänka sig att också barn under 15 år skall kunna straffas.

– Självklart skall 14-åringar inte sitta i fängelse. Men vi kan inte ha ett samhälle där barn begår brott bara för att de inte kan straffas, sa den nye statsministern Lars Lökke Rasmussen när han premiärtalade till folketingsledamöterna i sin nya roll.

I Danmark anklagas medlemmarna i olika kriminella gäng för att låta till exempel yngre syskon begå brott, som att sälja narkotika.

Är man tillräckligt gammal för kriminalitet är man också gammal nog för att straffas, menar Lökke Rasmussens regeringsparti Venstre, så antingen vill man sänka straffåldern eller inte ha någon alls.

Men nu är det inte fråga om fängelsestraff för barn som begår brott utan andra typer av påföljder. Ett exempel är att barnet måste byta bostadsort, flytta någon annanstans för att komma ifrån den kriminella miljön.

Men det finns ingen enighet om det här förslaget i den danska regeringen. Venstres partner i regeringen, de Konservativa, avvisar tanken på att sänka eller ta bort straffmyndighetsåldern.

Däremot applåderar regeringens stödparti Dansk Folkeparti, vars talesman i rättsfrågor kallar idén för ”supergoda nyheter”.

Lars Lökke Rasmussen, ledare för Venstre (som egentligen borde hetat Höyre, med svensk logik) och statsminister i Danmark, har definitivt en poäng i detta citat från ovanstående text. Det är absolut veckans citat;

”Är man tillräckligt gammal för kriminalitet är man också gammal nog för att straffas”

Så nu vill man antingen sänka straffmyndighetsåldern, alternativt inte ha någon åldersgräns alls i Danmark. Han har som sagt en poäng i detta! Fast om man läser ovanstående artikel så tycks det som att han inte är klok nog att genomdriva att ungdomsbrottslingarna straffas på riktigt, i riktiga ungdomsfängelser. Så skulle det gott kunna vara för unga återfallsförbrytare mellan 12 och 18 år i Sverige, eftersom det är bättre att ungdomarna får en försmak av ”riktiga fängelset”, och därmed kan ändra sin levnadsbana innan det är försent! Straffen behöver inte vara så långa för de riktigt unga, kanske mellan ett till tre år för grova våldsbrott för tolv- till femtonåringar, och mellan tre till full tid för femton- till artonåringar. De som uppnått arton års ålder under sin tid i ungdomsfängelse, och fortfarande har strafftid kvar, ska överföras till vuxenfängelset. Det måste vara märkbara straff, och förövarna måste läsa skolämnena i deras respektive årskurs under tiden de sitter där (och naturligtvis också när de kommer ut)!

Fram till så sent som 1978-79, ungefär, så hade man ungdomsfängelser i Sverige under socialdemokratisk regering.

Roger Klang, Lund, Sweden 17/4/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: