Hem > Uncategorized > Lösningen på piratdåden utanför Somalias kust

Lösningen på piratdåden utanför Somalias kust

Hej Carl Bildt!

Lösningen på USA:s problem med de Somaliska sjörövarnas hämnd, åtminstone tillfälligt och åtminstone för USA, är att tillåta fartyg att segla med annan flagg än den som idag är föreskriven enligt lag, på Somaliska vatten!

Det är ju uppenbart att Somalierna inte vill se någon lösning på sjörövarfrågan. Men kanske en annan, idag inte involverad part, vill se en lösning på problemet, nämligen Egypten, som ju kontrollerar Suezkanalen:

”Kanalen har inga slussar för att det inte finns någon större höjdskillnad i området. Kanalen kan transportera fartyg med ett tonnage upp till cirka 150,000 ton inklusive last. Tillåtet djupgående är 16 meter (53 fot) och förbättringar är planerade som ska tillåta fartyg med ett djupgående på upp till 22 meter (72 fot), vilket skulle kunna tillåta supertankers runt 2010.” Citat Wikipedia, Suezkanalen.

Egypterna tar bra betalt för att låta fartyg passera igenom Suezkanalen! Vad skulle hända om rederifirmorna anser att de mänskliga riskerna blivit för stora, försäkringsbeloppen för fartyg och besättningar blivit för höga, och om sannolikheten för att förlora ett eller flera fartyg i området skjuter i höjden? Då skulle, enligt noggrant uträknade ekonomiska kalkyler, rederierna bestämma sig för att deras lastfartyg ska ta vägen via kusten vid Kapprovinsen i Sydafrika! Vad skulle Egypten tycka om det? Egypterna har inte samma samvetskval när de agerar, som Västvärldens ledare. Därför bör vi involvera den egyptiska regeringen i processen, Bildt!

Det finns ännu ett alternativ för att komma tillrätta med kapningarna. Bevakningsföretaget Blackwater skulle kunna bjudas in att bevaka enskilda fartyg mot pirater. Men då måste de naturligtvis ges befogenheter! Blackwater är en nagel i ögat på den amerikanska militären i Irak idag, och därmed också på den amerikanska regeringen, alternativt det omvända förhållandet, beroende på hur man ser på det. På det här sättet slår man två flugor i en smäll, och inga civila kommer att komma till skada!

M.v.h. Roger Klang, Lund, Sweden 16/4/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: