Hem > Media, Sveriges försvar > ÖB Sverker Göransson har bättre förankring i grundorganisationen fast är inte lika massmedial, som Håkan Syrén

ÖB Sverker Göransson har bättre förankring i grundorganisationen fast är inte lika massmedial, som Håkan Syrén

Hej ni på hkv! Hej ÖB Sverker Göransson!

Jag kom över något riktigt intressant på nätet, en interaktiv film. http://nanok.com/ob/ Idén är utmärkt för försvaret att hämta inspiration av! I filmen, som består av korta gren-sekventa videoklipp, så ställs man inför svåra val (i den här filmen är det bara tramsval i hur man ska undvika att dödas av zombier, men det har inte med saken att göra) och beroende på om man väljer rätt eller fel alternativ (oftast finns det bara två val, men i vissa fall så finns det tre alternativ, där ett leder till döden, ett ger en sämre utgång, och ett är att föredra) så antingen lever man vidare, eller så dör man antingen direkt eller i ett senare skede, oavsett vilket val man gör omm (om och endast om) man i ett tidigare skede gjort ett felaktigt val. Ibland består valen av om man ska rädda sin kamrat eller lämna honom/henne kvar alternativt om man ska splittra gruppen eller inte. I filmen används skådespelare och specialeffekter.

Jag rekommenderar er att studera alla filmsnuttar och se hur filmen är uppbyggd, noga! Ni skulle dessutom kunna lägga till en funktion, att i nedre vänstra hörnet ha uppgifter om hur mycket ammunition man har tillgång till, vilka vapen och vilken utrustning, inklusive vatten och mat, gruppen har kvar, och hur många man som är kvar i livet! Att låta kanske i synnerhet de svenska Afghanistansoldaterna träna möjliga scenarier på datorn under utbildningen och under uppdraget i Afghanistan, kan rädda liv om något händer på riktigt. Dessutom, tänk på hur mycket pengar ni kan spara på riktiga övningar som aldrig behöver göras!! Men säg inte det till Tolgfors, för Guds skull! Samtidigt kan det inte vara någon hemlighet att ni inför det i utbildningssystemet, jag menar bara att tillkännagivandet för världen bör göras med rätt ordval. Det kan också vara bra med sådana filmer i utbildning vid officershögskolan, inte sant? Om ni lägger ut det på nätet sedan så se till att ni har ett kodat inloggningssystem, annars kan ju talibanerna dra nytta av att de vet vilken taktik som förordas i Afghanistan och gillra fällor! Men det förstår ni säkert själva. Jag har för mig att ni har något som liknar det här förslaget fast inte anpassat för stridssituationer, men jag tror inte att det är exakt samma, det här kan t.ex. övas på nätet. Skillnaden består väl annars framförallt mest i att man kan följa sina felaktiga val tills man når det oundvikliga slutet, i den här varianten, och att underordnade val till ett felaktigt beslut, leder till bättre eller sämre outcome för gruppen (tills de alla dör, men så behöver det inte vara i er version, om det inte verkligen är en trolig outcome av ett avgörande tidigare felslut!). Dessutom, om filmen är teatraliskt och realistiskt uppbyggd (gjord på plats) så att man kan leva sig in i den, så gör det att de försvarsanställda tränar frivilligt för att det är roligt.

Första gången befälen gör sitt förstaval i sekvensen i den specifika filmen, så kan ni registrera och betygsätta resultatet, så att bataljonscheferna får hjälp till att veta vem de skall sätta som chef på svåra uppdrag. En stor variation av möjliga scenarion krävs till fots, i bil och i kontakt med lokalbefolkning och nattstrid. Med eller utan tunga vapen, spårljus, helikopter, sjukvårdare etc. i olika skeden beroende på vem som dör och när det sker. Man kan säkert variera olika scenarier i oändlighet om man vill. Lyckligtvis har talibanerna begränsad tillgång till vapensystem, annars hade man inte kunnat variera tillräckligt för att täcka upp en utbildning, det hade fått bli ett litet urval scenarier.

Jag har också en förfrågan. Kan jag få den nye ÖB:s e-mejladress? Jag hade ju Håkan Syréns e-mejladress hakan.syren¤mil.se, och jag skickade inga onödiga mejl till honom! Är adressen till den nye ÖB månne sverker.goransson¤mil.se? Det är i alla fall troligt, och jag skickar det här brevet även till honom på den adressen. Roligt att ha en skåning som ÖB, han måste vara den förste skåningen på den posten!? (P.S. det här brevet hamnar på min blogg, som alla mina brev till maktmänniskor, så därför byter jag här ut @ mot en ¤.) Lite kritik; Sverker verkar ha börjat bra genom att ta kommandot genom och ta tag i övergripande frågor, i sin nya tjänst som överbefälhavare, men han tycks inte vara lika massmedial som den förre ÖB. Där kan du nog bättra dig Sverker! Men jag tror att Sverker har potential att bli en bättre ÖB än Håkan, som hade en för liten förankring i grundorganisationen. De problemen tror jag inte Sverker kommer att få. Jag hade ändå förtroende för Syrén av någon anledning, för han hade ju ett mycket svårt jobb! Nu har Du det mycket svåra jobbet, Sverker! Nu får du bevisa att skåningar kan vara lika pålitliga, och lika mycket patrioter som andra svenskar! Ja, att du är pålitlig, det visste de nog redan. Hej då!

M.v.h. Roger Klang, Lund, grundare av organisationen Alliansen för ett Starkt Försvar, den 7/4/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: