Hem > ekonomi, Inrikespolitik > Merit Wager (SvD-kolumnist) läser lusen av Nyamko Sabuni

Merit Wager (SvD-kolumnist) läser lusen av Nyamko Sabuni

Hej Merit, vasst inlägg om kvotering, du är smart!

De borgerliga (jag är själv borgerlig) säger sig i alla andra sammanhang sätta fokus på individen. Men här pratar de om, precis som du säger, att ersätta en eventuell orättvisa med en annan. Genom att förespråka kvotering så visar regeringen att den föredrar den socialistiska kollektiva modellen för att åstadkomma förändringar. Alltså en kollektiv orättvisa. Om de istället hade låtit man/kvinna tävla om jobbet, och viftat med en del morötter framför näringslivets ögon, så att kanske kvinnan erhöll jobbet, så hade mannen måhända känt sig förbigången. Alltså en orättvisa, men inte en kollektiv sådan. Det hade varit en ideologiskt konsekvent individuell approach!

Dessutom så är det inte inom t.ex. fordonsindustrin man borde kvotera, om man nu tvunget ska kvotera. Det skulle ge bättre resultat om man kvoterade in kvinnor till universitetsintagningarna på typiskt manliga linjer. Man kan ju inte begära att det ska vara varannan damernas i styrelsen, i en bransch där det jobbar 95 % män på alla nivåer, eller hur? (Det är också bland annat därför som det är fel väg att gå att starta särskilda styrelseutbildningar för kvinnor, man rekryterar ändå inom bolaget till de flesta poster.) Men det är fortfarande en kollektiv socialistisk modell, som jag inte tycker om! Jag jobbar för närvarande lite som konsult för ett ganska stort vårdbolag, ett aktiebolag vars alla aktier ägs av ett ungt par, som också är företagsledarna för bolaget. Jag och en kollega, i egenskap av f.d. vårdbrukare, tar tempen på miljön i ett av deras boenden enligt sol-lagen för tillfället. Miljön är bra, men vad jag ville ha sagt är att den företagsledning som inte begriper att kvinnor är en tillgång i vilket företag som helst, är det synd om! Det är dessutom troligt, många säger det, att blandad könsfördelning i ett företag genererar högre vinster.

Genom att ta in nyrekryterade som inte har haft någon förtroendepost, som moderaterna nu vill, så tar man även in ungdomar framför äldre, det är konsekvensen av det du säger om att m rekryterar oerfarna riksdagsmän. Jag anser att det är bättre med lite äldre människor i riksdagen! Den här ungdomshysterin är bara typiskt för Sverige. Tids nog växer de upp och skaffar sig erfarenhet, och erfarenhet ska man inte underskatta. Då får de makten. Vi kan inte köra ut en generation medelålders människor i kylan, bara för att Reinfeldt vill vara politiskt korrekt, eller vad säger du? (Jag är ännu i yngre medelåldern själv, 43 år.)

M.v.h. Roger Klang, Lund den 16/3/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: