Hem > Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Trakasserier från rysk vice premiärminister

Trakasserier från rysk vice premiärminister

Till Reinfeldt, Bildt, Tolgfors och Alliansen för ett starkt försvar!

”NORD STREAM / Glöm inte säkerhetsmiljön

I förra veckan gästades Rosenbad av en rysk vice premiärminister. Budskapet var att Nord Streams ansökan om att dra en gasledning från Ryssland till Tyskland i Östersjön inte får politiseras. Håll er till en strikt legal miljögranskning, uppmanade Viktor Zubkov.

Men när planerna nu går på remiss kan man inte bortse från att finns andra problem. Ryssland är inte en pålitlig leverantör. Inom en överskådlig framtid kan Ryssland få svårt att hålla ingångna avtal, men i närtid är frågan förstås hur det är med viljan.

Huvudägaren Gazprom är Putins maktbolag. Att använda energin som vapen ingår i den ryska arsenalen och man har vid åtskilliga tillfällen visat beredvillighet att använda det. Med Nord Stream i hölstret blir det lättare att stänga till ”bångstyriga” länder som Ukraina och Polen.

Det skulle onekligen vara lättare att se till renodlade miljöaspekter om det inte vore så att det också fanns risk för säkerhetspolitisk nedsmutsning av Östersjön” Citat SvD, ledarsidan den 10/3/2009

Undrar varför den här ryske vice premiärministern inte nämns vid namn? I alla fall, trakasserierna har börjat, och den militära gasledningen är inte ens lagd! (Men det började egentligen med den flygande inspektionen på ett av våra regementen, och när vinterövningen ”Operation Snöflinga” i Norrland gästades av en Överste krigsförbrytare tillsammans med hela krigsförbrytarförbandet.) Jag kan tänka mig att det är frestande för dem med en mindre hjärnkapacitet att tolka Bo Pellnäs, medlemmarna i Alliansen för ett Starkt Försvar och andra högtstående tänkares, tidiga varningar som en slumpens nyck som bara råkade besannas. Det är om överhuvudtaget somliga ministrar börjar vakna nu.

Den mystiska ryske vice premiärministern talar om för oss att gasledningen inte får politiseras. Den är ju redan politiserad – av Ryssland! Den ska ju de facto bli en militär gasledning. Ministern dikterar vår politik, precis som på ”den gamla goda tiden” under Sovjetdiktaturen. Men inte ens då gjorde de flygande inspektioner, övade med krigsförbrytare på svensk mark eller styrde vår försvarspolitik genom ordergivning i Sverige. Kanske med undantag för det sista, så allt är sig likt anno 1985 då?

M.v.h. Roger Klang, Lund, 11/3/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: