Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Sjukvårdspolitik > Reinfeldts logik och retorik 2

Reinfeldts logik och retorik 2

”Packa väskan och åk på operationssemester”, av Sanna Rayman, ledarskribent på SvD.

Sanna Rayman är en mycket duktig kvinna! Med duktig ”kvinna” menar jag att hon är duktigare än de flesta kvinnor, och män. Hon låter sig normalt inte luras av vänstermedia och vänsterpolitiker, men här befinner sig hon och hela borgerligheten på reträtten, de flesta har missat poängen angående svensk sjukhusturism till utlandet! Så här uttryckte hon sig på ledarsidan den 2/4:

”På vänsterkanten är man helt enkelt mer skeptisk till det här med att låta offentlighetens tjänster integreras med EU:s fria rörlighet. Kanhända beror det på att ju mer vi patienter rör oss över gränserna, desto mer jämför vi vad våra grannar inom EU får för sina skattepengar. Det borgar för besvärliga välfärdsdiskussioner för politikerna på hemmaplan…”

Så varför inte införa en likadan välfärdspolitik i Sverige, istället för att svenskar ska behöva åka utomlands för att få god vård?

”…Det är inte förvånande att just Nackskadeförbunden reser till Bryssel. Här har du människor som lever med smärttillstånd som kan avhjälpas, tex genom operationer som kanske inte ens görs i Sverige – eller också utförs sällan, för högre kostnad och med långa kötider. För dem beror inte ett beslut att åka till Spanien och operera sig på att de är rika. Tvärtom handlar det om att inte ha råd att vara sjuk längre.

De moderata parlamentarikerna Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark har båda engagerat sig i den fria patientrörligheten. Fjellner har föreslagit viktiga ändringar som ännu inte beslutats, medan Hökmark redan har fått igenom förslag som gör tydlig skillnad. Jämför följande skrivningar.

Det är under alla händelser den medlemsstat där patienten är försäkrad som ska avgöra vilka vårdkostnader som ska ersättas, oavsett var vården bedrivs.”

Och så Hökmarks ändring:

Patienter ska ha rätt till ersättning för behandlingsmetoder, även för sådana som inte ersätts i den egna medlemsstaten, under förutsättning att så sker i mottagande medlemsstat och att metoden är erkänd av den internationella medicinska vetenskapen.”

Ser ni skillnaden mellan politikermakt och patientdito?…” Slut citat Sanna Rayman på SvD, som citerar Europaperlamentarikerna Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner.

Det normala hade väl varit att man strävade efter att införa en reglerad fri marknad – i Sverige – för sjukvårdstjänster? En marknad där de svenskar som väljer att vända sig till privata sjukhus och/eller privata sjukförsäkringar, blir kompenserade med skatteavdrag på mellan två tredjedelar till en tredjedel av samhällets besparingar för just deras val att stå utanför landstingsvården. Men regeringen är för svag, med en för svag ledning – det är Du Fredrik!

M.v.h. Roger Klang, Lund den 9/3/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: