Hem > Uncategorized > SVT:s Uppdrag Granskning partiskt om Katolska Brödraskapet

SVT:s Uppdrag Granskning partiskt om Katolska Brödraskapet

En brittisk biskop vid namn Richard Williamson i det kontroversiella katolska brödraskapet SSPX i Tyskland, blir föremål för en förundersökning av åklagarmyndigheten i tyska Regensburg. Hans brott? Han tror inte att förintelsen ägt rum, eller som de säger – han förnekar förintelsen, vilket är förbjudet i Tyskland – i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning!

Jag är själv övertygad om att förintelsen, av ren ondska har ägt rum, dum vore man annars! Men jag ställer mig frågande till att man i Tyskland åtalar människor som inte har den övertygelsen. Williamson har kanske fått sin övertygelse genom tro på sin kyrkas principer. Han säger i alla fall ingenting kränkande i inslaget på Rapport. Jag är medveten om att det är Tyskland vi pratar om nu, och att de på grund utav sin historia har tagit till långtgående inskränkningar av yttrandefriheten. Men det är inte rätt att åtala någon för att han vägrar inse historiska fakta! Man måste skilja på ”hets” (som precis som i Sverige också är förbjudet i Tyskland) och förmågan eller viljan att se sanningen! Det är ingen som kan bevisa att Williamson är antisemit, på basis av vad han sagt, och man kan inte bara utgå ifrån det. För är han antisemit, så måste det bevisas utom varje tvivel, och är han det inte så är lagen orättfärdig, om den dömer honom för brott utan att han har haft något uppsåt! Är det rätt att hålla någon ansvarig för att han/hon följer sin kyrkas dogmer, så länge som den personen inte uppmanar till våld eller odemokratiska metoder? (Märk väl att han i intervjun inte hetsar mot folkgrupp!) Det är i så fall inte religionsfrihet, och därmed inte demokrati, enligt Thomas Jefferson som sade; ”Man kan inte begränsa yttrandefriheten, bara förlora den!”

Med detta sagt så måste jag säga, att Williamson kanske är antisemit! Men till skillnad från Uppdrag Granskning så säger inte jag att; det är möjligt att det kan finnas individer i SPPX som inte är antisemiter och högerextremister (om Uppdrag Granskning ens är så pass generösa), jag säger att det förmodligen är en seriös kyrka för många – där det kan finnas antisemiter och extremister. Jag väljer med andra ord att fokusera på tron i deras kyrka, och inte politik! Dessutom så finns det antisemiter och högerextremister i många kyrkor och samfund, inte bara Katolska Brödraskapets. Men de allra flesta antisemiter och högerextremister är sekulära, ska vi hålla Christer Sturmark och deras kyrka – humanisterna – ansvariga för dem? (Humanism är en religion!) Ska vi kanske hålla deras trossats – Darwinismen – som orsakande rasism i det sekulära samhället? En sekulär nazist skulle med all sannolikhet hålla med om allt Darwin sade om Survival of the fittest, om han bara fick byta ut ordet ”fittest” mot ”strongest”. Det vore likvärdigt med enskilda religiösa högerextremisters misstolkning av religion i sitt eget syfte!

Jag kan ha en viss förståelse för att man i Tyskland, såväl som i Sverige, stiftat lagar som inskränker möjligheten att hetsa mot folkgrupp, eftersom hets i sig är ett uttryck av demokratifientliga krafter. (Det finns ju ingen absolut sanning, för den naturliga á religiösa människan, som då kan anta lagar av godtyckliga moraliska ställningstaganden, och det tar jag hänsyn till här för att visa att jag kan tänka utanför ramarna.) Men jag vill inte vara som rasisterna, jag vill nog att alla ska ha rätten att uttala sig fritt i Sverige, så länge som de inte uppmanar till våld eller åverkan på andras egendom, eller skattebetalarnas gemensamma egendom! (Det rödfärgade är nyckelord.)

SVT må vara fri från påverkan, men det är inte politiskt opartiskt eller alliansfritt!

Ni kan se ett kort inslag om vad (och inte minst hur) Richard Williamson sade till reportern på nedanstående länkar till bl.a. playrapport på nätet. http://playrapport.se/#/video/1417559 Längre version. http://svtplay.se/v/1413831/webbextra_langre_intervju_med_williamson Längsta version (partisk version.) Endast fram till den 16/6. http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning

Roger Klang, Lund den 25/01/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: