Hem > Israel-Palestina > Skjut allt som rör sig och som är av värde för samfundet (FN), eller palestinierna!

Skjut allt som rör sig och som är av värde för samfundet (FN), eller palestinierna!

FN:s högkvarter i Gaza sattes igår i brand av israeliska granater.

Gårdagen blev en av de hittills blodigaste med israeliska bombardemang mot staden Gaza. Bland annat träffades ett sjukhus, där hundratals människor tagit sin tillflykt. Ett mediecentrum varifrån stora arabiska satellitkanalerna sänder blev måltavla för en attack. Tre journalister skadades. Högkvarteret för FN-organet Unrwa, navet för den hjälpverksamhet som 80 procent av invånarna är beroende av, sattes i brand av israelisk beskjutning.

John Ging, chef för Unrwas verksamhet i Gaza, talade om attackerna mot FN-högkvarteret med återhållen vrede när SvD ringde upp honom.

–Våra lokaler träffades av en artillerigranat på morgonen. En timme senare träffades de av tre fosforgranater. Tre personer skadades. En stor del av byggnaden står fortfarande i brand, sade John Ging flera timmar efter attacken mot Unrwas högkvarter i Gaza.

Vit fosfor har till syfte att skapa rökridåer, men enligt en konvention från 1980 är det förbjudet att använda detta vapen mot civila. Läkare i Khan Yunis i den södra delen av Gaza har tidigare anklagat Israel för att ha skadat över 50 personer med vit fosfor, vilket ger mycket djupa och svåra brännskador.

På SvD:s fråga hur John Ging så säkert kan veta att det var fosfor i den ammunition som antände FN-högkvarteret svarade han:

–För att det såg ut som fosfor, luktade som fosfor och brann som fosfor.

Israelisk militär känner väl till koordinaterna för Unrwas högkvarter. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som besöker Mellanöstern i ett försök att få slut på striderna, uttalade sig med ”ursinne” över attacken mot FN- lokalerna. Israels försvarsminister Ehud Barak sade, enligt AP, till FN-chefen att beskjutningen var ”ett allvarligt misstag”. Premiärminister Ehud Olmert beskrev det som ”en beklaglig händelse” men hävdade att israeliska militär hade kommit under beskjutning från FN-högkvarteret i Gaza, vilket FN förnekar… Citat SvD.

Jag kommer att tänka på när jag gick på högstadiet. Det var populärt ett tag bland idioter att trycka ner folks nyllen i handfatet när dem drack vatten. En gång var det någon som slog ut framtänderna mot en vattenkran i skolan. Idioten som tryckte ner den här killens nylle bad om ”ursäkt” efteråt, men det lät på honom som om han hade gjort ett practikal joke i klass med att blöta ner någon med en vattenballong. Ursäkten var naturligtvis ingenting värd för killen med de utslagna tänderna. Och det är samma sak här! Ursäkten Israel framför är ingenting värd, de skrattar bara gott i Knesset, åt det som de gjorde med berått mod! Försvarskriget har blivit ett anfallskrig, och de urskiljer inte längre civila, utlänningar, ambulanser eller FN-personal, från stridande Hamas! Naturligtvis är det primära målet Hamas, men det ändrar inte på den israeliska policyn – skjut allt som rör sig och som är av värde för samfundet (FN), eller palestinierna!

Jag kan rekommendera det här inlägget i samma nummer av SvD, på Brännpunkt, av Jan Tuninger! ”Israel vill inte ha fred i regionen”. Tuninger har tjänstgjort som presschef vid dåvarande Försvarsstaben och som operationsbefäl vid två svenska FN-bataljoner i Mellanöstern.

Roger Klang, Lund den 16/1/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: