Hem > Utrikespolitik, Waterboarding > Ska vattentortyr försvinna först med Guantanamos nedstängning någon gång i framtiden?

Ska vattentortyr försvinna först med Guantanamos nedstängning någon gång i framtiden?

Barrack Obama vill stänga ner Guantanamo, likaså Abu Graib får man förmoda. Detta kommer att ta lång tid, enligt Obama.

Som jag ser det så behöver amerikanarna Guantanamo! Obama borde koncentrera sig på att få stopp på vattentortyren av fångarna genast istället! Obama kan väl ändå inte sätta likhetstecken mellan krigsfångeläger och vattentortyr?? Om vattentortyrens vara har Obama inte sagt ett ord sedan han blev vald. Är waterboarding inte emot konstitutionen, Obama? Och är Guantanamointernerna verkligen krigsfångar när de kallas för ”illegala kombattanter”? Borde inte Obama slå fast det först, innan han gör någonting annat? Det är bara ett litet råd till Obama från ett vänsterperspektiv (inte mitt perspektiv!), eftersom jag nu vet att han inte räds Guantanamofångars, från terrornätverket Al-qaida, eventuella frihet! Alla vet att inga högt uppsatta regeringstjänstemän, såsom George W Bush, någonsin kommer att ställas inför rätta i USA för folkrättsbrott som waterboarding, under Barrack Obamas styre eller någon annan presidents, demokrat som republikan. Bush är i praktiken garanterad politisk och juridisk amnesti. Man ska komma ihåg att ingen annan amerikansk president eller administration har gett sitt uttalade godkännande till mord, våldtäkt eller tortyr i krig tidigare. Bush har gett sitt godkännande till alla, och därmed legitimerat det på plats! Jag tänker då i de övriga fallen på att amerikanska soldater har amnesti för allt de kan tänkas göra i Irak (och några har redan gjort det!) och Afghanistan. USA är därför tekniskt sett ingen rättsstat längre.

Som krigsfångar är det lika gott att Guantanamointernerna får stanna under säker uppsikt så länge kriget fortgår, om man nu inte tänker ställa dem inför en civil domstol som Obama vill! Men det bästa för USA (och världen) hade varit att de terrormisstänkta blev ställda inför rätta av en militär tribunal! Annars riskerar världen att de går fria på grund av någon ”teknikalitet” (teknikalitet, såsom framtvingade bekännelser genom waterboarding). Det amerikanska civila rättssystemet är sådant att allt måste ha gått helt rätt tillväga, från polisingripande till åklagarens hantering av fallet, om man ska kunna döma någon för deras brott. Det har hänt mer än en gång att uppenbara brottslingar gått fria trots mördande bevis, i USA.

Roger Klang, Lund den 13/1/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: