Hem > Uncategorized > Varför får inte oppositionen i Ryssland lagligen demonstrera?

Varför får inte oppositionen i Ryssland lagligen demonstrera?

100 greps vid protester i Vladivostok

”I Ryssland har polis gripit minst 100 personer i Vladivostok efter fortsatta protester där på söndagen.

Demonstranterna protesterade mot ett beslut att höja tullavgifter på utländska bilar, en åtgärd som den ryska regeringen infört på grund av den ekonomiska krisen.

Omkring 1 000 personer hade på söndagen samlats på torget i centrala Vladivostok i en pågående våg av protester när kravallpolis dök upp, berättar fotografen Vladimir Sajapin på nyhetsbyrån Itar-Tass för AFP.

Så fort demonstranterna började ropa slagord greps de av polisen. Tiotals journalister som följde demonstrationen greps också, bland dem ett ryskt och ett japanskt tv-team, enligt Sajapin.”

Det är ju uppenbart att man i Ryssland inte kan ansöka hos polisen om att få gå en protestmarsch, i alla fall inte så länge som man tillhör den verkliga oppositionen! Jo, man kan ansöka, men man kan inte få det. Ryssland är enligt min mening därför en skendemokrati, eller möjligtvis en kvartsdemokrati.

Men man ska vara på det klara med att med en annan starke man än Putin, eller om Putin inte hade varit religiös, så hade ledarskapet kunnat vara som under den gudlöse Stalins tid, eller kanske till och med de gamla tsarernas tid då man spetsade förrädare på pålar i röven. Allt är relativt! Det sistnämnda är inte sagt till försvar för Putin eller regimen i Ryssland! Under Putin kan allt gå fel. Tänk ifall han skulle göra verklighet av sitt hot mot Michail Saakasjvili och hänga upp honom i pungen?! Då vore Ryssland tillbaka i medeltiden.

Vad Putin inte förstår är att man inte kan både äta kakan och ha den kvar. Är man ledare för en totalitär regim som inför inskränkningar för både opposition och företag, inhemska som utländska, så kan man inte förvänta sig att folket ska leva i lyx och att man ska vara en stor nation! Jag skulle kunna förklara det sista in i detalj, men jag nöjer mig med att uppmana Putin att läsa ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne, Amartya Sen´s bok ”Utveckling som frihet”, eftersom jag har förklarat de makroekonomiska skeendena redan tidigare på min blogg. Då kommer han att få se att Sen´s teorier slår in efter länders handlande allt som oftast i dessa tider, Även i USA, som förmodligen har sett sina bästa dagar.

Roger Klang, Lund den 21/12/2008

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: