Hem > ekonomi > Lösningen till SAAB:s och VOLVOS:s framtid!

Lösningen till SAAB:s och VOLVOS:s framtid!

Till Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt!

På senare tid har det varit mycket tal om att GM ska sälja SAAB, och kanske FORD VOLVO. Men vem skulle vilja köpa SAAB, har de tänkt på det? SAAB är ett förlustföretag under kristider. Jag har inte hört någon ropa; ”Vi är intresserade!”

Jag har en lösning för SAAB:s och VOLVO:s framtid! Om GM och FORD inte hittar några köpare, så blir de tvungna att lägga ner företagen. Därför borde man erbjuda GM och FORD att den svenska staten tar över företagen utan kostnad. Om de senare går med vinst igen så är det meningen att GM och FORD ska få tillbaka dem! Annars lägger vi ner dem eller säljer dem. Under tiden får de anställda jobba kvar med reducerad lön ända ner till a-kassenivå, om de vill, utan att räknas som arbetslösa! Om staten kan åstadkomma en balans mellan vinst och förlust, med tanke på att a-kassa och socialbidrag i annat fall ändå måste betalas ut till de varslade inom bil- och underleverantörsindustrin i framtiden, så får företagen fortsätta att existera! Om inte så kanske man ändå kan hitta en köpare så länge som företagen inte går med vinst (eftersom de då ska tillfalla GM och FORD). Så sätt en matematiker att beräkna precis när samhällsvinsten blir förlust, med tanke på krisens durabilitet och eventuella framtida socialbidrag och andra samhällskostnader som sjukskrivningar och pensioner. Arbetsgivaravgiften behöver inte betalas till staten, och i vilket fall som helst så blir just den status quo i samhällskostnader.

Det är antingen detta, eller så nedläggning med stora samhällskostnader som följd, inte minst för alla anställda hos alla underleverantörer, ca 90 000 personer! En del måste antagligen varslas ändå, men de kan komma tillbaka när krisen vänder för SAAB, VOLVO och världsekonomin.

Roger Klang, Lund den 05/12/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: