Hem > Utrikespolitik > George W Bush, en undervärderad president

George W Bush, en undervärderad president

”Bush ångrar felaktiga uppgifter om Irak

Den avgående amerikanska presidenten Georg Bush säger i en intervju med amerikanska ABC att det han mest beklagar från sin ämbetstid är underrättelsetjänstens misslyckande i fallet med Iraks massförstörelsevapen.

Uppgifterna om massförstörelsevapen var orsaken till USA:s ockupation av Irak, men vapnen visade sig inte finnas.

Georg Bush, som har historiens sämsta opinionsstöd, sa sig i intervjun vara nöjd med att låta just historien döma över hans gärning.

Han ska lämna Vita Huset med högburet huvud, sa han.” Citat; Sveriges Radio Ekot.

När George Bush säger att han beklagar misslyckandet med att fastslå ifall Saddam Hussein hade kärnvapen – säger han då att han beklagar att han ockuperade Irak? Det låter så! Men han inser säkerligen att nu när invasionen är slutförd, så är den enda lösningen att gå framåt och krossa Al Qaida en gång för alla! Det är typiskt Bush att uttala sig så att det uppstår en uppenbar följdfråga, men dessa uttalanden brukar också visa att Bush är uppfostrad till att vara en god man! Om det är så att han ångrar invasionen av Irak, så invaderade han heller inte landet för oljans skull! Jag tror inte att han skulle hålla med om att han ångrar invasionen, han menar just det han säger – att han ångrar ”underrättelsetjänstens misslyckande”. Men återigen, den logiska följden utav hans ståndpunkt blir att han inte invaderade Irak för oljans skull! Logiskt sett, baserat på hans uttalande, kan man därför hävda att han invaderade Irak av fel anledning, och det är säkerligen så Bush ser på saken.

Bush har verkligen inte dömts rättvist på somliga punkter, men han har håvat in gratitudes orättfärdigt för andra.

Är han egentligen så dum som folk påstår? När han gick ut i national television med ett skojigt tal, så tolkade till och med megalomanian David Letterman talet som ett av de dummaste i historien. Vad sade Bush då? Han nämnde ordet ”nucelar”, uttalat som skrivet här, över 20 gånger i ett kort tal hållet till nationen. Ingen förstod att det var ett skämt från en person som allmänt anses skojfrisk av sin närmaste omgivning (även om han har torr humor, enligt mig, som inser när han skojar). George Bush visade en ödmjuk sida här, och skojade som en person som inser sina svagheter! Men han visade samtidigt att han (minsann) inte var ”politiskt korrekt”.

Bush är den mest underskattade presidenten USA någonsin har haft, anser jag! Alla de största statsmännen har ”uppfunnit” något kort symboliskt talesätt, men inte Bush. Fast vad gör väl det i det verkliga livet bland folk världen över, om det är hans största fel? Hans största fel är emellertid inte det, utan följande:

Vad menar jag då med att han håvat in gratitudes orättfärdigt?

När skendränkning, eller ”waterboarding”, blev statligt sanktionerat banaliserades det av det amerikanska folket! Det är inte bara Bush´s största misstag, utan hela Amerikas, och det är sannolikt därför deras recession idag kommer att bli permanent (enligt Nobelpristagaren i ekonomi, Amartya Sen´s teorier)! Sådana tilltag förväntar man sig av länder som Saudi-Arabien och Turkiet, men inte av USA.

Roger Klang, Lund den 03/12/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: