Hem > Miljö, Uncategorized > Somalias kust tillhåll för sopdumpare och sjörövare

Somalias kust tillhåll för sopdumpare och sjörövare

Till Andreas Carlgren och Carl Bildt!

Somalias kust soptipp för EU, SvD den 30/11/2008

Abdimajid Osman, kemist, doktor i medicinsk vetenskap universitetssjukhuset i Linköping, skrev på Brännpunkt i SvD den 30/11/2008, att vattnen utanför Somalias kust har blivit en soptipp för europeiska och asiatiska avfallsdumpare. Italien och Schweiz utpekas som två av de länder som flitigast dumpar avfall i Somalia.

”Att Europas regeringar inte känner till denna omoraliska och brottsliga aktivitet, även om de inte sanktionerar aktionen, kan inte vara troligt.

Verksamheten är lönsam för de europeiska avfallsdumparna. Enligt UNEP är kostnaden cirka 2,5 dollar per ton avfall som dumpas i Somalia, jämfört med 1 000 dollar som det skulle ha kostat om avfallet hade tagits om hand i Europa.”

Det har stått om detta i svenska dagstidningar förut. Det är bara det att då pekades inget enskilt land ut som ansvarigt. Trots det Abdimajid skriver, så tror jag inte att hela regeringar har känt till den här ljusskygga hanteringen av avfall, i alla fall inte att det är landsmän som dumpat! Det är ju en ljusskygg gärning, som begås av ljusskygga och giriga profitörer! Men den här gången har vi alltså någonting att gå efter, vi vet två länder som sysslar med det här – Italien och Schweiz. Dags att agera!

”Piraterna fyller en dubbel funktion i det vakuum som uppstått efter samhällsupplösningen. Hos de fattiga fiskarna är piraterna landets kustbevakning som skrämmer bort inkräktare…”

Robin Hood vet jag inte, deras mål är också profitörens mål – pengar i fickan. Det skulle inte förvåna mig om en del av dumpningspengarna hamnar i lokala stadsbors fickor också.

Det är inte bara Somalias miljö som drabbas, det är allas vår miljö! Däremot så är det Somalias befolkning, som blir sjuka av giftdumpningen.

Roger Klang, Lund den 01/12/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: