Hem > Inrikespolitik, Utrikespolitik > Innovationer på miljöområdet

Innovationer på miljöområdet

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1697109.svd

Michael M Wood, Amerikas ambassadör i Stockholm, säger i princip i SvD att han vill ha ett nära samarbete mellan svenska innovatörer på miljöområdet och amerikanska multiföretag. Det kan säkert leda till något gott, men jag skulle samtidigt vilja uppmana svenskarna till att inte vara blåögda i processen bara för att Wood talar om nära ”samarbete”! Det är ingen förtjänt av. Glöm inte vad som hände datormusens uppfinnare, svensken Håkan Lans, och hans luftfartssystem för civilflyget. Han processar fortfarande med amerikanska företag, myndigheter och domstolar.

Michael Wood skriver: ”-I vårt eget närområde borde Sverige också allvarligt överväga Nord Stream, en planerad pipeline för naturgas i Östersjön som ska transportera rysk naturgas till Tyskland.

Nord Stream förbigår de baltiska staterna och Polen – potentiella konsumenter – och står för ett specialarrangemang mellan just Tyskland och Ryssland. EU bör driva en gemensam linje för att kunna motverka Rysslands möjligheter att använda energi som påtryckningsmedel.

USA:s och Europas ekonomier är beroende av importerad olja och naturgas under många år framöver. Vi måste uppmärksamma den hotbild detta beroende kan medföra och vidta nödvändiga åtgärder…”

Vad Wood säger i markerade stycken är att vi svenskar måste acceptera en militär gasledning, för att främja Natos intressen såsom ryska gasstrypningar mot Ukraina vilket drabbar tredje land i väst! Han skriver; ”Vi i vårt eget närområde”. Vilka vi? Han menar på att vi som inte har något val måste leva under hot från öster och ska ta den i baken. Han avslöjar därmed sin amerikanska identitet (vad annars)! Men vad mer är att han avslöjar det nya Amerikas mer än lovligt pragmatiska utrikespolitik. Inget handlar om Gud och att göra det som är rätt längre. Han känner inget för oss svenskar och jag begär inte att han ska göra det, men han ska inte göra sig till och smöra våra ägghuvudens egon för att vinna ekonomiska fördelar (Ett Sverige som dammsugs på miljöinnovationer), och strategiska fördelar (en rysk militär gasledning som dras på svensk ekonomisk zon i Östersjön för att undvika energiavbrott till västländerna) på vår bekostnad!

Så låt oss istället dra fördel av den amerikanska dammsugaren och samtidigt neka tillträde till ryssarna och deras gasledning! För att kunna dra fördel av dammsugaren så måste den svenska staten garantera eventuella kostnader för civilrättsliga processer i USA. Det rör sig ju faktiskt ofta om små och medelstora svenska företag. Dessutom bör vi tillsätta ett expertråd för svenska företagare, om vilka amerikanska lagar som gäller och vad man måste göra för att undvika att bli rånad av amerikanarna. Att lita på deras ord räcker inte!

Roger Klang, Lund den 11/09/2008

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: