Hem > Inrikespolitik, Utrikespolitik > Östersjöns problem

Östersjöns problem

”Den 1/9 ifrågasätter Lars Håkanson på SvD Brännpunkt än en gång Östersjöns allvarliga situation och kritiserar de åtgärder som krävs för att lösa problemen…”

Så börjar ett ganska mediokert svarsinlägg i SvD av några som skulle varit universitetsvärldens skarpaste i både Danmark, Åbo och Sverige.

Läs http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1677623.svd

”…Det finns inte någon officiell kostnadsuppskattning för att lösa Östersjöns problem. Håkansons uppskattning på 100 miljarder kronor är gripen ur luften. Hur vi vill ha Östersjöns miljö är ytterst en politisk fråga…”

Där har professorerna och miljötomtarna som skrev i SvD rätt – det är en politisk fråga, och Sverige har inga vänner! Konsekvenserna av politiken blir dock ekonomiskt betungande för oss svenskar för att uttrycka mig milt. Sverige gör allt som står i vår makt, inom rimliga gränser, för att rädda Östersjön. De flesta andra Östersjöstaterna tror att vi ska göra allt och dem inget, inklusive Danmark. Jag tvivlar därför på deras opartiskhet! Nu hoppas de på att tillsammans mobba Sveriges regeringsledare till att vårt jordbruk ska läggas ner. Gängets vekare flygel har sagt sitt. Sverige har redan tidigare tagit egenhändiga initiativ för att rädda Östersjön och fisken, vad har Danmark gjort? Överfiskat på våran sida! De borde sopa rent framför egen dörr innan de börjar sopa framför vår!

Så här skrev Lars Håkanson bland annat i svaret till svaret i de fem sista styckena av inlägget, som i själva verket var Lars Håkanssons kommentar fast det inte framgår i artikeln på nätet; ”…Jag uppskattar inte kostnaderna utan säger att HELCOM:s förslag skulle kosta i storleksordningen 100 miljarder och att det svenska jordbruket knappast skulle överleva…”

Kraven på Sverige måste väl ändå räknas som alltför oresonliga och fantasifulla? En miljard kronor är mer rimligt att Sverige lägger ut, och redan det är mycket!

Roger Klang, Lund den 06/09/2008
_________________________________________________________________________________________________

Jag har nu studerat kritikerna till Lars Håkansson. Så här började 4 nytillkomna artiklar inom 10 dagar i olika tidningar av Lasse Gustavsson (WWF), som var den enda av de åtta artikelkritikerna som inte var marinbiolog, utan generalsekreterare för Världsnaturfonden:

”-Vi svenskar tror alltid att vi är bäst, men så är det inte i det här fallet. Det är något vi behöver höra, säger Lennart Gladh, ansvarig för Östersjöfrågor på WWF…”

Det hela är alltså inte en pågående debatt, utan en publicity drive av Lasse Gustavsson och världsnaturfonden. Artiklarna var dessutom väldigt lika varandra.

För det andra; hur kan en marinbiolog uttala sig om sedimentär avlagring? Sju marinbiologer ger nog en väldigt ensidig och skev bild, och världsnaturfonden är inte direkt känd för sin opartiskhet.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: