Hem > Inrikespolitik, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Försvarar Sverige verkligen Sverige bäst i Afghanistan?

Försvarar Sverige verkligen Sverige bäst i Afghanistan?

Jag måste erkänna att när Sten Tolgfors sade; ”vi försvarar Sverige bäst i Afghanistan”, så gick jag på det! Men jag kom på bättre tankar efter ett par inlägg i tidningar och lite resonerande med mig själv.

När de ryska totalitära Kremlpersonerna proklamerade att de skulle bygga och bevaka gasledningen i Östersjön på svensk ekonomisk zon utanför Gotland tänkte jag att; nu kommer de att provocera oss för jämnan med gränskränkningar och kontroller av svensk sjöfart, och i förlängningen kanske till och med invadera Gotland. Det logiska hade annars varit att svenskarna kräver av Ryssland att de inte får kontrollera gasledningen med militära fartyg, och att det ska vara svenskarna som kontrollerar deras, vad som måste vara – civila underhållsfartyg – för att se så att de verkligen är civila! I annat fall får de lägga gasledningen på neutral sjöbotten mellan den svenska ekonomiska zonen och de baltiska staternas ekonomiska zon. Om de inte hade haft något fuffens för sig så är det vad de borde göra från första början, för det finns inga tekniska hinder för det! Ryssarna går inte att lita på, det är vad historien har visat oss gång på gång, men vi har inte lärt oss av våra misstag!

När sedan det Gaspromkontrollerade Nordstreambolaget (Gasprom äger 51 % av aktierna i Nordstream) ”erbjöd sig” att bygga om hamnen i Gotländska Slite i ”kompensation”, så tänkte jag; jaha.., gotlänningarna är galna nog att erbjuda den ryska flottan en fri hamn (för 70 miljoner kronor) för ryssarnas trupp- och fordonstransportfartyg så att de bekvämt kan inta Gotland när de vill, eller placera sina krigsfartyg där för jämnan för att göra Gotland till sin bakgård. Fast så mycket trupp behöver de ändå inte, eftersom Gotland saknar försvar. Bara i Sverige kan något sådant tillåtas fortgå, bland våra höger- ytterst ((m))-politiker, av dem som valde dem! Vi är mitt inne i en världspolitiskt turbulent tid, men regeringen agerar som om det var fredsdatum anno 1999.

En sak angående gasledningen och Sveriges försvar: Jag har alltid ansett att miljöpolicyn angående gasledningen, är ett sätt att agera mot den, som inte skall kräva av de ansvariga i regeringen att de säger som det är – att det egentligen handlar om säkerhetspolitik. Denna ”miljöpolicy” har efter det blivit en dogmatisk ”sanning”, men det är helt fel väg att gå och det kommer att slå tillbaka mot oss! Det finns ingen anledning att dölja sin huvudsakliga agenda om man är god. Att regeringen ändå gör det kan bara vara på grund av följande tre alternativ, som kan stämma in på en eller flera punkter på de ansvariga individerna vid regeringsdepartementen; feghet, bekvämlighet eller korruption. Av dessa tre alternativ skulle jag vilja påstå att ”bekvämlighet” är värst! Den implicerar nämligen också att de är korrupta, eftersom de tror att de får sina feta löner för att främja sina egna karriärer.

För att återanknyta till rubriken och ingressen; Försvarsminister Sten Tolgfors säger att ”-Vi försvarar Sverige bäst i Afghanistan”. Så är det naturligtvis inte, eftersom det är USA:s försvarsstrategi, inte vår! Vi ska istället agera utifrån vår egen mänskliga värdegrund när det kommer till internationella insatser – inte USA:s allianspolitik – och vi försvarar Sverige bäst på Gotland och i Norrland, inte i Afghanistan. Men det behöver inte betyda att vi bör överge insatsförsvaret, så länge som det inte inkräktar på värnförsvaret (totalförsvaret)! Insatsförsvaret är humanitär verksamhet, men som sådan så bör det inte överstiga totalförsvarsbudgeten.

Roger Klang, Lund den 22/08/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: