Hem > Inrikespolitik > Bör vi inte avskaffa politiseringen av arbetsmarknaden?

Bör vi inte avskaffa politiseringen av arbetsmarknaden?

Egentligen så är ju den svenska ekonomiska modellen rätt onödig! Den går ut på att lönerna modereras mellan fack och arbetsgivare. Anställda har genom fackliga förhandlingar rätt till en uppsägningstid, om de skulle bli permitterade eller avskedade, för att de ska kunna hitta ett nytt jobb. Men vad har vi då arbetslöshetsförsäkringen till? I gengäld så har arbetsgivarna rätt att hålla kvar anställda en viss tid, efter att de har begärt avsked.

Ett bättre och minimalt politiskt styre av lönesättningarna är att låta marknaden bestämma lönerna! Varför? Jo, det innebär mindre omkostnader för arbetstagare och arbetsgivare när de inte behöver betala till en ”stridskassa” (strejkkassa)! och som sagt var så minskar politiseringen av marknaden både hos arbetsgivare (SAF) då dem inte behövs i dessa avseenden längre, och facken som då tillåts krympa till en mer rimlig ekonomisk avgiftsnivå för arbetstagarna. Hur? Jo, om inte uppsägningstider existerade för arbetsgivarens anställda så skulle arbetsgivaren tvingas till att justera upp lönerna för att hålla kvar personal, eftersom de annars kan gå när som helst! På så sätt kan arbetstagarna moderera sina egna anställningsvillkor. Och skulle han/hon ändå bli uppsagd så finns det redan en A-kassa som fungerar över betydligt längre tider, och facket finns ju kvar för de som anser sig ha blivit orättvist behandlade! Det är under förutsättning att SAF samtycker till att lagen ändras så att arbetstagaren kan gå när han vill, i utbyte mot att den bindande uppsägningstiden avskaffas för arbetsgivarna (så länge som den anställde har uppnått A-.kassenivå, annars skulle staten på ett eller annat vis få träda in som betalare). Efter det kan SAF avvecklas och jag tror att de är beredda att göra detta!

Andra positiva effekter av det här förslaget är att till och med f.d. kriminella (för kriminella tycks ju alla politiker vilja smeka medhårs idag¤), och ungdomar kan få jobb lättare. Dem enda som förespråkar den svenska modellen är politiker på vänsterkanten, fackrepresentanter, och den borgerliga regeringen. Vanliga människor skiter i vilket.

¤Organisationen KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) däremot, fyller en viss funktion, när de inte propagerar för lägre straff och trevligare fängelser förstås. Då förvandlas det till ett fackförbund för yrkeskriminella.

Roger Klang, Lund den 05/08/2008

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: