Hem > Ryssland > Putins monopol

Putins monopol

Bild; Garri Kasparov arresteras

Jag tror inte att Ryssland någonsin kommer att bli någonting stort i ekonomiska termer med den politik de för! Nobelpristagaren i ekonomi 1999, Amartya Sen, säger antagligen samma sak. Förklaringen har vi i denna artikel! Putin eliminerade all verklig opposition, och ändå tror han att Ryssland har skapat världens största demokrati när han tillät ett antal mittenpartier att ställa upp i valet. Och vad hände egentligen med schackgeniet och dissidenten Garri Kasparov och hans parti ”Det Andra Ryssland”?

Så är Putin igång igen! Den här gången låter han den federala Ryska Antimonopol Regulatorn titta på den privata metallurgiska kol- och stålproducenten Mechel´s affärer.

Följande kan läsas I nättidningen Russia Today, från den 25 juli 2008 http://www.russiatoday.ru/business/news/28046 ;

“En av Rysslands ledande metallurgiska firmor, Mechel, tappade nästan en tredjedel av sitt marknadsvärde I torsdags (24/07) efter att premiärminister Vladimir Putin kritiserade gruvbolagets prispolitik. Putin anklagade Mechel för att sälja sina råmaterial till dubbla priserna mot vad de tar för exportmarknaden, och hotade med rättsliga åtgärder mot Mechel, ägd av miljardären Igor Zyuzin…”

Vidare kunde man läsa;

“…Rysslands Antimonopol Regulator har redan påbörjat en undersökning av gruvmarknaden, med Mechel I kikarsiktet som en ledande aktör, och premiärminister Putin föreslår att ytterligare undersökningar kan komma ifråga…”

Jag begär av den federala antimonopolservicen att de ska ta det här problemet på allvar. Det kan till och med bli ett fall för den undersökande kommittén på åklagarkontoret. Citat 1, Putin.

Det är lustigt att Ryssland kallar statens spelare ”Rysslands antimonopol regulator” när allt den gör är att skapa ett större statligt monopol?! På något bakvänt sätt ser Putin den fria marknaden som ett monopol, tydligen. Hur den nu kan bli det?

“…Källor menade att firman har kapat distributionen till några inhemska stålproducenter, medans de har exporterat kol billigare än de säljer den på hemmamarknaden. Somliga anser att Mechel kan rättfärdiga att de gör så, eftersom de har exporterat kol till tidigare överenskomna priser. Analyserare säger att marknaden har överreagerat på premiärministerns anmärkningar och att Mechels framtid inte ser helt mörk ut. Vladimir Zhukov, chefsanalytiker på Lehman Brothers säger att de ska se över företagets prisdisciplin.

Vad vi har hört från industrin är att även om Merchel ingår ettårskontrakt, fast priserna på dessa kontrakt är inte fixerade effektivt (Lite oklart vad de syftar på här, kanske tryckfelsnisse har varit framme; anm. av Roger Klang). Jag tror att det kommer att slutligen resultera i att Mechel ingår långtidskontrakt med sina största kunder i Ryssland, och fundamentalt kommer det förmodligen resultera I ökande prisdisciplin för dessa kontrakt…” citat 2, Putin.

Det sistnämnda är minsann inte bara Putins tankar om vad han tror kommer att hända, det sistnämnda uttalandet är ett direkt krav på Mechel att agera i enlighet med hans analys! Putin talar om för dem vad dem bör göra efter att ha hotat Mechels ägare med åtal (läs citat 1), så att Putins analys slutar som en självuppfyllande profetia för Mechel! Ministerstyre är vad vi hade kallat det för i Sverige.

Så vad hände egentligen med Kasparov och Det Andra Ryssland? Jag kan hänvisa till två hemsidor, http://www.theotherrussia.org/ och http://en.novayagazeta.ru/ som är beroende av att vi läser dem för att Kasparov och andra som honom inte bara ska ”försvinna”! Jag har själv bara känt till hemsidorna på nätet i dagar, men jag är numera bidragsgivare med blygsamma 25 US dollar, till The Other Russia.org. Dessa två hemsidor kan uppväga läsande av den slipade och Putin-trogna nättidningen Russia Today, annars får man aldrig veta vad som försiggår bakom kulisserna. Det är många gånger livsfarligt att försöka bilda sig en uppfattning om Ryssland genom att läsa enbart Russia Today! Man manipuleras och sugs in i den suggererade världsbild, som Russia Today försöker prångla, hur duktig man än tror sig vara på att läsa mellan raderna!

Dessa två länkar nere till höger, är antagligen de enda källorna till insyn för utanförstående betraktare och analytiker av det kontemporära Ryssland. Dem är som minst en värdefull källa till kunskap i alla fall!

Roger Klang, Lund den 26/07/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: