Hem > Utrikespolitik > T.I.A. (This Is Africa)

T.I.A. (This Is Africa)

T.I.A. (This Is Africa)

Afrikanska Unionen välkomnade Robert Mgabe på AU:s toppmöte i egyptiska Sharm El –Sheik, direkt efter att Mgabe hade svurit in sig som president. Precis som Gordon Brown uppmanade AU att avvisa valresultatet, så borde också Carl Bildt göra!

Tanzanias president, Jakaya Kikwete, kallade valet i Zimbabwe för ”historiskt”. De flesta afrikanska ledare har inte velat fördöma Mgabe-regimen, särskilt i södra Afrika. Men i Sydafrika har kritiken mot president Mbekes svågerpolitik gentemot Mgabe fått ett litet fäste. Inte många i Sverige känner till det här, men Mbeke är gift med Mgabes frus syster. Där har vi nog en av de främsta förklaringarna till Mbekes motsträviga hållning! Ljusglimten på mötet stod Kenyas premiärminister Raila Odinga för när han sade offentligt att AU borde stänga av Mgabe och sända fredsstyrkor till Zimbabwe, för att säkra fria och rättvisa val.

Som Mgabes ”man”, George Charamba, sade; -Vi har vår egen historia av dialog och att lösa politiska dödlägen på ”the Zimbabwean way”! Slut citat. Inte ens i Zimbabwe kan jag tänka mig, att man för ”dialog” genom att misshandla varandra! Hej, god dag kanske är detsamma som en snyting, och adjö uttalas som en spark i skrevet? Nej, det är som om ondskan söker sig till ondskan och skapar de ljusskyggas allians!

Mgabe gick omkring och kramade alla afrikanska ledare på AU-mötet. Det är tur att Kenyas Raila Odinga finns, som vågar stå upp för det som är gott! Det tråkiga är att Bush´s nya Amerika ”strayed from God” med sina skendränkningsförhör, eller waterboarding som det kallas, det gör det möjligt för Mgabe att fäkta ifrån sig all eventuell kritik från Bush. Bush har mycket riktigt legat lågt, vad annat kan han göra med sin nya inriktning för Amerika? Jag tror att Bush i grund och botten uppfostrades till att vara god, men någonstans efter nine eleven gjorde han ett dåligt val. För Gud ser inte till varför någon gör ont, utan vem som gör ont. Och han måste vara konsekvent!

Roger Klang, Lund den 02/07/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: