Hem > Ryssland, Utrikespolitik > Välstånd och samtidsanalyser

Välstånd och samtidsanalyser

Blogginlägg och brev till tankesmedjan ”Alliansen för ett starkt försvar”!

Denna ledare, ”Björnen sover inte”, av Niklas Ekdal i DN den 22/06/2008 var intressant! http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=796184 Här följer ett sammanhängande utdrag ur den:

”…Nu står en liberal rysk politiker i samma talarstol och sågar Putinregimen längs fotknölarna. Jag föredrar att inte nämna mannens namn, men detta är några av de fakta han stöder sig på:

Fakta:
” Trots hög ekonomisk tillväxt de senaste åtta åren har den ryska industrin blivit mindre konkurrenskraftig.

” Under samma period minskade Rysslands befolkning med 4,2 miljoner.
” Korruptionen har tiofaldigats och byråkratin ökat med 50 procent.

” Monopoliseringen av ekonomin har resulterat i 100 ryska dollarmiljardärer medan inkomstskillnaderna generellt blivit 15 gånger större.

” Bara 3,5 procent av landets export utgörs av förädlade industrivaror.

De som styr Ryssland är nu de som äger Ryssland. Det är dåliga nyheter eftersom den auktoritära modellen står i vägen för modernisering. Det blir inga fria domstolar och medier, ingen bekämpning av korruption eller reformer av den monopoliserade ekonomin. Personliga särintressen har gjort rödbetssoppa av allmänintresset.

Ryssland har ofta styrts på det sättet, men experterna är eniga om att det inte är någon naturlag. Det finns inget i den ryska kulturen som omöjliggör demokrati, men det finns tråkiga erfarenheter av frihetliga omvälvningar.

När Michail Gorbatjov försökte reformera sovjetsystemet på 1900-talet, för att stärka imperiet, resulterade det i en repris av Alexander II:s ansträngningar på 1800-talet. I stället för tredje gången gillt blev det åter ökad centralisering under Putins KGB-klick, som främst varit ute efter att berika sig själv.

Dess popularitet bygger på myten om sammanbrott 1989, kapitalistiskt elände på 1990-talet och auktoritär restaurering på 2000-talet. Den kortvariga liberalismen får skulden för alla problem i stället för den 70-åriga katastrofen under sovjetkommunismen…” O.s.v.

Jag har sagt det tidigare: ”Hellre ett odemokratiskt och fattigt Ryssland, än ett kvarts-demokratiskt rikt och militärt starkt Ryssland!”

Frågan är; kan ryssarna fortsätta att leva på sina olje- och gasinkomster? Jag skulle vilja svara Ja, men med ett om! Så länge som västvärlden säljer ut sin moral och sina grannländer för att säkra sin energitillförsel, så kan dem! Jag tror att vi är i inledningen av en mycket turbulent tid, men svenska folket har inte riktigt vaknat än. En turbulent tid därför att enligt Nobelpristagaren i ekonomi, Amartya Sen, så är det bara våldsamma (på individplanet), odemokratiska och kvinnoförtryckande länders folk som hamnar i allmän fattigdom. Extrem nationalism med välstånd fungerar bara i länder med ett marknadsliberalt öppet ekonomiskt system, som det traditionellt varit i USA, enligt Sen, åtminstone i längden. Det stämmer inte in på Ryssland vars förädlade industrivaruexport uppgår till bara 3.5 procent av ekonomin, enligt ovan. Fast jag räknar med att det ska fungera i Sverige precis som i USA. Men den stora frågan är om Västeuropa kommer att kunna vidmakthålla en relativt bra standard för hela sitt folk, i en värld där man lämnar sina grannar i vargens gap och ibland också håller upp en svettig tygbit från det jagade ”bytet” framför vargens nos? Har civilisationen som vi känner den nått en vändpunkt så att allt håller på att bli sämre för medborgarna i västvärlden? Jag är ju inte så dum att jag tror att vi i Sverige kan upprätthålla en hög levnadsstandard för vårt folk om inte Europa och USA kan, hur bra vi än är, även om vi har bättre förutsättningar med bl.a. ett mindre oljeberoende än omvärlden! Rysslands industri har blivit mindre konkurrenskraftig, enligt ovan, och rysslands befolkning har minskat med 4,2 miljoner. Hur mycket av befolkningsminskningen beror på att oppositionen har flytt landet? Det är inte många ryssar som tar sig till Sverige, men London går numera ofta under namnet ”Lilla Ryssland”! Att korruption hör till i en skendemokrati/diktatur från andra eller tredje världen typ Zimbabwe är helt klart, men trots att Ryssland med några få års undantag alltid styrts totalitärt, är det ingen naturlag precis som artikelförfattaren sammanfattat. Det är dock en närmast osannolikt liten chans att de skulle välja Guds väg framför sin egen, just eftersom det är Ryssland. Ryssarna är och har alltid varit värstingar i Europa! I gamla tider så spetsade Ryssarna sina ”förrädare” (sådana som slogs på svensk sida men var födda inom imperiet) på pålar i röven, medans vi svenskar förvisso skar av högra tummen, pek- och långfingret på ryska krigsfångar, innan de fick återvända (så att de inte skulle kunna hålla i ett gevär). Men det faktum att vi överhuvudtaget tog krigsfångar, som överlevde fångenskapen, visar på en för den tiden hög mora åtminstone i den situationen. Det visade sig vara ett misstag då flera av krigsfångarna dök upp i stridande förband i krig mot Sverige i ett senare skede. Ändå är jag glad idag att vi inte mördade dem!

Putins FSB-klick tillhör det rika samhällsskiktet idag. Om inte Putin hade låtit FSB göda sig själva under hans maktkonsolidering så hade Ryssland inte varit vad det är idag, till lycka och olycka för Ryssland. Då hade Putin betraktats som en förrädare av sin egen sort. Därav den allvarliga korruptionen, vilken jag tror är en viktig förklaring till att Medvedev fått förtroendet av Putin att leda landet. Hade Putin fortsatt burit kronan officiellt, så skulle Ryssland aldrig kunna åtgärda problemen med korruptionen, eftersom han är en del av problemet! Jag tror nämligen att Putin är medveten om att problemen med korruptionen måste lösas, om Ryssland skall ha en chans att industrialisera landet! Det naturliga valet föll därför på Medvedev. Håller ni det för troligt, eller vill du/ni ändra/lägga till något?

Jag har skrivit åtskilliga samtidsanalyser till regeringen, och det har visat sig att jag har fått rätt i mer än 50 procent av fallen, men en del har inte besannats än. Och då rör det sig inte om ja- eller nej-frågor, utan om komplicerade skeenden. Men jag befarar att de har glömt det mesta, eller så ignorerar dem det.

Roger Klang, Lund den 24/06/2008

Roger Klang, Luzernvägen 12, 227 38 Lund, roger_klang@yahoo.se https://rogerklang.wordpress.com/

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: