Hem > Inrikespolitik, Ryssland, Sveriges försvar > Regeringen har gett för lite information om FRA och signalspaningen

Regeringen har gett för lite information om FRA och signalspaningen

Det är det rent tekniska och vilka lagar som styr samt hur organisationen skall fungera, som jag saknar svar på! Det mesta som stått i tidningarna har varit känslomässigt emot spaningsförslaget, och i journalisternas fall så har det också handlat om en kamp mellan ja och nejsägare (de är övervägande nejsägare), dessutom har den information man fått varit ensidig just på grund av att de flesta journalister som skriver om ämnet är nejsägare. Få eller ingen av motståndarna har brytt sig om att verkligen gå igenom fakta om det rent praktiska, inte ens journalisterna! Det praktiska har betydelse för det moraliska, och det tycks man inte ha insett i tillräckligt hög grad. Det tycks som att den enda anledningen till att förslaget kanske blir av är att Göran Perssons ande fortfarande svävar över riksdagen och även regeringen, hur ska man annars tolka att förslaget är så nära att faktiskt drivas igenom, trots ensidig samhällsinformation mot det, från medierna?

Men nu har jag bestämt mig. Jag är för signalspaningen! Mest för att underrättelsetjänsterna famlar i blindo utan den. Men den borde kombineras med mer mantal till MUST och en utökad verksamhet där, i synnerhet i turbulenta tider som dessa. Fast är det säkert att MUST-folket vill ha in fler kontraktsanställda till stabens organisation? De kommer inte ifrån det i framtiden! Det innebär sämre säkerhet, men utökad förmåga. Alla måste vi ta risker ibland!

Som ett exempel på när och hur det kan vara praktiskt att ha den aktuella typen av signalspaning säger jag bara en sak; Estland under bronssoldatstatykrisen! De estniska nätkunderna drabbades av ett par veckors intrång och saboterande, och de hade lite koll på var det kom ifrån. Alla visste ju att det var från Ryssland, men de lyckades inte spåra källan. Hade de haft möjlighet att övervaka mejl och telefon så kan det tänkas att de hade fått svaret!

Låt oss be till Gud att signalspaningen inte missbrukas! Man kan ju alltid ta bort den.


Roger Klang, Lund den 17/06/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: