Hem > Utrikespolitik > Är det höga oljepriset ett resultat av ocker eller olyckliga omständigheter?

Är det höga oljepriset ett resultat av ocker eller olyckliga omständigheter?

85 000 000
så många fat olja (85 miljoner) produceras i världen per dag.
87 000 000
så många fat olja (87 miljoner) krävs för att tillgodose alla behov.

Jag har fått höra att olja inte pumpas upp ur stora underjordiska sjöar nyligen, istället så sipprar oljan fram ur berggrunden med en viss hastighet. Därför kan man inte pumpa upp hur mycket olja som helst. Dessutom så kan man i de nyfunna oljefyndigheterna bara få fram olja för ett år på sin höjd.

Det betyder att tjockoljan i fyndigheterna blir ännu svårare att extrahera ur bergrunden, när den lättflytande oljan sinat! Men det betyder också att oljan räcker längre, men till färre konsumenter. Olyckligtvis så är det ett faktum att konkurrensen om oljan ökar. Vi har därför att se fram emot en begränsad bilanvändning i framtiden, fler bussar och mer carpooling. Bra för miljön, men dåligt för friheten och självständigheten!

Om en brist på 2 000 000 fat råolja om dagen, eller ca 1.5 % av den befintliga oljeproduktionen, automatiskt medför att priset rusar från 80 dollar till över 130 dollar fatet på under ett år är svårt att avgöra. Företrädare för Opec har sagt att de inte har någon kontroll över den ohämmade prisstegringen. Trots rekordpriserna har medlemmar i organisationen för de oljeexporterande länderna upprepade gånger tillbakavisat krav på att öka produktionen. I stället har de skyllt oljerallyt på spekulation. I en intervju sade Opecs generalsekreterare Abdullah al-Badri att oljepriserna kan komma att fortsätta att stiga om faktorer som den svagare dollarn fortsätter att utöva tryck på priserna.

Det är bara det att oljepriset sexdubblats sedan 2002, medans dollarn inte ens halverats i värde i förhållande till Euron. Så där föll det argumentet! Det tycks alltså som att det är ren snikenhet från Opec:s envåldshärskande familjeklaner, som är den vinnande förklaringen.

Men sen har vi ju Irakkriget också. Fast jag tror inte att Irakkriget har så stor betydelse för oljepriset längre, så som det har ökat det sista halvåret trots att stabiliteten i regionen ökat! Sydligare länder har en tendens till att ockra priser i många sammanhang. Priserna börjar alltid med att vara låga, men efter hand som de förstår att de kan klämma oss på mer pengar… ja, ni vet själva!

Vi får väl sälja våra europeiska vapen till dem lika dyrt som oljan de säljer till oss. Varför skulle inte Sverige kunna sälja färskvatten till dem i framtiden, eller helt enkelt byta den mot oljan? För så här kan priserna inte få fortsätta skena iväg!

Roger Klang, Lund den 27/05/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: