Hem > Inrikespolitik, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Ska försvaret syssla med humanitär välgörenhet?

Ska försvaret syssla med humanitär välgörenhet?

Vem är det egentligen som skall syssla med välgörenhet, det svenska försvaret eller de svenska hjälporganisationerna? Att skicka en militär styrka på strax under 400 man till norra Afghanistan, där det är nästan helt lugnt, bara för att hjälpa lokalbefolkningen med vardagliga svårigheter – är inte det ett slöseri med resurser?

 

Den svenska styrkan kunde göra oändligt mycket mer nytta för människorna i Afghanistan i de oroliga södra områdena av landet, de norra delarna av landet kan hjälporganisationerna se efter. Det hade varit betydligt mer kostnadseffektivt. Man måste se vad man får för pengarna och insatserna!

Det är oomtvistat att det skulle innebära en del förluster av både manfolk och materiel att flytta trupperna till södra Afghanistan, men för att kunna åstadkomma politiska förändringar krävs det att man kastar in soldaterna där de kan göra verklig nytta för folket i ett land som Afghanistan. Vill vi göra en insats för demokratin så kommer vi att bli tvungna att övervinna vår rädsla! Det är helt enkelt inte rimligt att staten godtyckligt skickar folk till olika delar av världen för att idka lokal välgörenhet, om det nu inte är så att det är organisationens huvudsakliga ansvarsområde.

Att försvaret måste bidra med att stödja demokratiska rörelser i andra länder är det få som opponerar sig mot. Kritiken brukar istället handla om ifall de svenska ISAF-styrkorna skall ha rätten att använda vapenmakt. Eller så handlar kritiken om ifall vi ska riskera de svenska soldaternas liv och lem. Men de svenska soldaterna riskerar inte sina liv förgäves (de hjälper ju folk att överleva), utan frågan är om det gör någon nytta för en demokratisk rörelse i landet? Det är bara en sådan rörelse som kan hjälpa folket i det långa loppet, och det är bara en sådan rörelse som Sverige bör eftersträva när vi använder oss av vårt försvar i andra länder!

Roger Klang, Lund den 05/05/2008

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: