Hem > Miljö > Brev till miljöminister Andreas Carlgren

Brev till miljöminister Andreas Carlgren

Jag förstår på ert nyhetsutskick från regeringen och Carlgrens Indienresa, att ni nu har börjat utnyttja den av EU tillåtna andelen för Sverige, att låta kampen mot växthusgaser ske i andra delar av världen än Sverige. 

Jag har ett förslag till regeringen! För diskussioner i EU om möjligheten att få låta en större del av våra växthusgasutsläpp reduceras i utvecklingsländer som Kina. Sockra gärna budet till EU med att de får lov att lägga på en mycket större börda på Sverige än om vi hade reducerat utsläppen på hemmaplan.  

Jag har tidigare skrivit på min blogg om att växthuseffekten inte tar hänsyn till rättvisefrågor, de som drabbas hårdast av växthuseffekten är de sydligare länderna i EU, och inte Sverige. Det är också de sydligare länderna som har minst pålaga (eller tvärtom en höjning av utsläppsrätterna), men flest invånare och skitigare industri, som smutsar ner mycket mer. Det är de sydligare länderna som tjänar mest miljömässigt på ovanstående förslag. Det är de sydligare länderna som tycker att den nuvarande ”uppgörelsen” i EU är rimlig och rättvis. 

Huruvida det blir en handelsfråga, det här med vår växthusgasreducering i utvecklingsländer, eller om det blir en fråga om ren välgörenhet, borde inte få tillåtas spela någon roll i EU. Som jag skrev på min blogg tidigare så kommer de länder som får bära den tyngsta bördan inför klimatmålet, också att vinna mest samhällsekonomiskt. Så det är egentligen upp till Spanien, Italien, Frankrike och Storbritannien om de vill göra goda affärer genom att sätta ribban högre för sig själva.  

Jag misstänker dock att de inte ser på saken på samma sätt. Jag tror inte att de unnar oss att tjäna på affären, av ren princip, hur skall man annars förklara att EU kommit fram till den deal vi har i norra och centrala, kontra södra Europa i växthusgasutsläppsfrågan – att vi skall släppa ut mindre som redan kommit så långt, och de skall få släppa ut mer (än oss i alla fall), som inte gjort någonting åt sina problem? Hur ska man annars förklara att vi inte får tjäna pengar ömsesidigt, tillsamman med bl.a. Kina och Indien, på vår i dagsläget ålagda börda genom att involvera utvecklingsländerna?  

Det ska vara en uppoffring för oss, om det upplevs vara en för sydeuropéerna, det är den enda förklaringen jag kan komma på! Men jag lämnar frågan om sydeuropéernas tyckande i den här frågan öppen, jag kan ju ha fel. 

Alla tjänar på mitt förslag, Spanien, Italien, Frankrike, Storbritannien, utvecklingsländerna, hela globen Tellus och så Sverige förstås. 

Jag tror att både Kineserna och Svenskarna har mycket att tjäna på ett sådant samarbete! Utelämna inte Kineserna från de miljömässigt goda affärerna, för dina egna syften Carlgren! 

Jag tycker att miljöministern ska sätta sig ner och titta över siffrorna på hur mycket varje sektor av samhället smutsar ner, t.ex. lastbilstrafiken, båttrafiken, köpcentra, villauppvärmning, et cetera. Sedan kan du ta och titta på olika teknik/forskning och se vad som är möjligt, eller kanske snarare rimligt, att åstadkomma fram till 2020. Det finns en nedre gräns för hur mycket växthusgaser kan reduceras i last- och personbilstrafiken. EU har agerat som om det inte finns det, men det finns en gräns för all teknologi. Presentera för EU det ni kommer fram till! 

Vi bör därför ställa EU inför ett ultimatum och fråga dem (ifall vi inte får lov att begränsa utsläpp i utvecklingsländer istället för i Sverige) om de förväntar sig att vi skall reducera vårt välstånd om vi inte kan trolla fram tillräckligt effektiv teknologi för att leva upp till EU:s ensidiga normer för oss! Fråga dem som en följdfråga, om de förväntar sig av oss att vi skall betala höga böter till EU om vi inte lyckas uppnå målen! Vi har rätt att kräva att EU spelar med raka rör och ger oss ett rakt svar! Jag gissar att de väljer att inte göra det. De är som ett gäng småmullor som gör allt i det fördolda, och Reinfeldts regering tar som vanligt emot det utan att säga sin mening offentligt. Det är det som brukar kallas för motsatsen till kurage. Är det något de har mycket av, så är det att ha lite kurage! Jag menar, jag vet att jag hade klarat av att stå upp för Sverige bättre än dem i alla fall. Ironiskt nog tror jag att den homosexuelle Andreas Carlgren övertrumfar Fredrik Reinfeldt i mod. Du kanske är mer man än du räknar med Andreas!? Jag tycker du gör ett bra jobb i alla fall!
 

Roger Klang, Lund den 06/02/2008

Kategorier:Miljö Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: