Hem > Sveriges försvar > Sverige och NATO-medlemsskap

Sverige och NATO-medlemsskap

200px-hms_visby_and_hms_helsingborg1.jpgHMS Visby och HMS Helsingborg

Jag har inte sagt vad jag tycker om Sverige och NATO-medlemskap, men här kommer det!

Jag tror inte på att NATO-länderna skulle skicka någon nämnvärd hjälp till oss om ryssarna laddar och lägger an. Det är då vi behöver det, inte när det redan är försent. Däremot så tror jag att kraven på hjälp skulle eka från Europa, om ifall någon av NATO-medlemmarna där skulle bli anfallna. Med våran politiska korrekthet så kommer vi att ge efter för de kraven. Och vi kommer att acceptera att vi inte får någon märkbar hjälp själva, om vi skulle behöva. Det talar emot att vi bör gå med i NATO! Jag anser heller inte att Sverige är till hälften redan medlemmar. Vi befinner oss i Afghanistan för det afghanska folkets skull, och inte som ett led i USA:s krig mot terrorismen, även om USA försöker på alla sätt att involvera oss i det kriget, bl.a. genom att använda den svenska flaggan på sina styrkor! Vi övar med NATO, men kom ihåg operation ”snöflinga” där vi övade med Ryssland, på svensk mark dessutom. Nu kommer också Snöflinga 2, nordväst om S:t Petersburg, där svenska soldater ur skytteplutonen I 19 från Boden skall delta.

 200px-swedish_officer1.jpgSvensk officer

Jag tror att Ryssland har lättare för att acceptera Sverige som suveräna grannar om vi avstår från att gå med i NATO. Det är inte därför som jag inte vill gå med i NATO, men det är ännu en infallsvinkel som talar för att vi borde vara alliansfria.

200px-ak5full1.jpgSvenska militärer med AK 5 och granatgevär 48/86 

Så konklusionen blir densamma från mig, som av Putin – tror jag. EU är en löst sammansatt organisation av stater, som skulle krackelera vid ett krig, trots att de också är NATO-medlemmar. Förvisso fick USA lite hjälp av en del i deras nuvarande krig, men det är för att de är USA. Säkerligen kommer vi att få ytterst litet hjälp av Europa, även om vi blir medlemmar av NATO. Det tror i alla fall jag. EU är ingen homogent sammansatt grupp, och NATO har inga krav i sina stadgar att varje land skall ställa upp med så och så mycket manskap och materiel i händelse av att ett medlemsland blir anfallet. Det hela hänger på hur nära besläktade två stater är när den ena blir indragen i en konflikt, och vi har nada vänner.

För att vi skall kunna stå utanför NATO så måste vi ha kvar vår inhemska försvarsindustri!

Roger Klang, Lund den 05/01/2008

Annonser
 1. Börje Nilsson
  10 november, 2009 kl. 08:34

  Nato är inte vad det var avsett att vara, en försvarsallians. Kriget mot Irak och Afghanistan utgjorde inget hot mot Nato. Irak var inget hot och vad Afghanistan beträffar, så skulle Natoalliansen jaga några grottmänniskor uppe i de Afghanistanska bergen. Resultatet blev ett fjasko, al-Qaida har flyttat till Pakistan för flera år sedan och man fick ett krig mot Talibanerna som har till uppgift att som tidigare försvara landet mot stormakter. Vem eller vilka länder har skapat al-Qaida? Inte är det Sverige, vi har inte tidigare fört en sådan utrikespolitik, det är för oss något nytt. Ryssarna ser nog inte oss som ett hot och att krig mellan våra länder skulle bli verklighet skulle i så fall vara att vi väljer konfontation i stället för samarbete. Vi bör passa oss för Nato och sluta fjäska för USA och arbeta för freden.

 2. 10 november, 2009 kl. 16:52

  Hej Börje!

  Din kommentar försvann antagligen för att jag har blivit tvungen att godkänna kommentarer på sistone.

  Det var ju faktiskt USA som blev attackerade till att börja med! Man kan ha olika åsikter om vem det fortsatta kriget riktades mot, om det var rätt eller inte.

  De som skapade al-Qaida var väl de religiöst politiska extremisterna själva.

  Men jag tror att du blandar ihop alliansfria Sverige med Nato. Sverige är i Afghanistan för att markera mot religiös extremism och för att hjälpa små flickor att kunna gå i skolan utan att få syra slängd i ansiktet eller bli sprängda i bitar av onda människor. USA är i fullskaligt krig. Och vad gäller de övriga nationerna i ”Alliansen” så har de väl sina egna definierade motiv, jag kan bara uttala mig om Storbritannien som säkert menar att de hjälper USA, och att det är sannolikt att alla nationer som deltar i Irak har samma motiv.

  Du har rätt i att al-Qaida befinner sig i Pakistans norra Bergsområden. Mitt svar på det är att Pakistan den senaste tiden har blivit en nyckelspelare annat än att det är dem som avgör hur, när och var amerikanarna får slå till mot talibanerna och al-Qaida på pakistanskt territorium, genom att de för tillfället har en egen offensiv mot talibanerna (och al-Qaida). Detta är sannerligen ett komplicerat krig! Men betänk att kriget är mot talibanerna och har varit från början.

  Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 3. Carl Hässler
  25 november, 2009 kl. 11:20

  Läs innan du deletar Roger!

  Al-qaida är mestadels ett amerikanskt påfund, det var en organisation som skapades med cia’s stöd och finansiering för att hjälpa afghanerna i kampen mot ryssarna på 80-talet.

  själva namnet al-qaida är också bnågot som cia har hittat på och är ett samlingsnamn på trerrorist celler och organisationer som ibland har en viss koplling till varandra, men inte alltid.

  det har på senare tid blivit officiellt pågrund av att namnet använts så flitigt i världspressen.

  börjes attityd till samarbete och konfrontation till ryssarna är dock underlig… varför skulle vi välja konfrontation istället för samarbete om krig finns att riskera?
  skulle nog snarare vara att ryssarna tvingar oss till konfontation om det skulle gå så långt på något sätt.

  eller vad anser du om frågan Roger?

 4. 25 november, 2009 kl. 16:53

  Någon gång måste man sätta ner foten. Om vi avstår från att sätta ner foten, av rädsla eller bekvämlighet, så tar de inte bara fingret utan hela handen. Det finns nämligen någonting som heter socio-etnologiska karaktärsdrag eller nationalkaraktär, och sådan är de flesta ryssarnas. Se bara på ungdomsorganisationen, i väst kallad ”Putin Jugend”, och det faktum att de flesta ryssar stöder det totalitära Enade Ryssland. Det har redan gått för långt utför med Ryssland för att man ska kunna göra något åt det med medel, som att stöda den verkliga oppositionen. Vapenskrammel är det enda som står till buds idag.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: