Hem > Utrikespolitik > Konsoliderar Putin makt?

Konsoliderar Putin makt?

180px-amartya_sen1.jpg Bild: Amartya Sen

Jag undrar om regeringen håller med om den redan populära teorin att Putin konsoliderar sin makt till premiärministerposten, som ju han inte ens har tillträtt än? Det är Enade Ryssland och tre andra partier som utnämnt Medvedev till kandidaten, som Putin nu stödjer. Det är lustigt, jag trodde aldrig att jag skulle bli ”Djävulens advokat”. Men saken är den att hade inte Medvedev blivit utnämnd, så hade någon hardcore FSB:are trätt fram, och vilken hade reaktionen blivit då bland proffstyckarna? Odemokratiskt statsskick, hade det skrikits! Är Putin förmögen att göra bra saker, eller är han det inte? Det är frågan!

SvD skrev den 18/12: ”Putins tillkännagivande att han vill bli premiärminister känns som sista steget i en uppgjord planering hur Putin ska kunna behålla makten utan att ändra konstitutionen.”

Men de skriver också i samma artikel: ”Om Putin på något sätt skulle känna sig hotad kan han med sitt starka stöd i parlamentet snabbt ändra konstitutionen och stärka premiärministerns maktbefogenheter.”

Om han gör det sistnämnda så lär vi få känna av det. Även det ryska folket lär få känna av sämre tider, i alla fall enligt Nobelpristagaren i ekonomi från 1999, Amartya Sen.

 Sanningen är den att de allra flesta patrioter i Ryssland, heter inte Vladimir Putin, men de vill se en Vladimir Putin vid rodret. Så därför är det förklarligt att dessa andra (och ibland inflytelserika personer), gör allt vad de kan för att Putin skall få så mycket inflytande som möjligt efter hans nedstigande från presidentposten. Vad jag vill ha sagt är att; initiativet till presidentkandidaturen kommer inte från Putin, det kommer från fyra mer eller mindre beroende och oberoende partier och deras representanter! Och de har sannolikt stöd av en stor del av folket.

Istället för att tala om en skendemokrati, som SvD gör, så talar jag om en kvartsdemokrati. Jag medger dock att jag kan ha fel, och SvD rätt, i detta. Hur som helst så lever vi i en verklighet där vi faktiskt importerar råolja för 30 miljarder kronor per år, från Ryssland. Svenska och andra västerländska företag investerar för miljardbelopp i Ryssland. Den ryska börsen steg inte oväntat snabbt vid beskedet om Medvedevs nominering, och jag håller med marknaden! Hade någon frågat mig för tre år sedan, så hade jag gett dem rådet att investera någon annanstans, men nu är det försent.

Om regeringen Reinfeldt håller sig till denna trossats att Putin konsoliderar makten till premiärministerposten istället, så borde de rimligen sätta P för en rysk militär gasledning?! (Det är möjligt att Putin tar ett sådant konsoliderande initiativ när han väl är tillsatt på premiärministerposten, men om det vet vi inget idag.) Som alla som läser min blogg vet så har jag varit emot i det förflutna – och är fortfarande emot – en rysk militär gasledning på svensk ekonomisk zon. Om de omvandlar den till en civil, så vore det en helt annan historia.

Att Vladimir Putin är en stark politiker råder det ändå ingen tvekan om. Han kommer alltså att dominera i politiken även i framtiden. Men att ”konsolidera” innebär lagändringar och illegitima förehavanden med konstitutionen (vilket han skulle ha kunnat göra även som president). Håll uppsikt efter dessa, innan ni bestämmer er för att demonisera Putin!

Om någon nu trodde att jag skulle sluta säga sanningen för att vi är oljeberoende av Ryssland och gör affärer med dem, så trodde denne någon fel. Men jag tycks ständigt gå på tvärs mot vad majoriteten av proffstyckarna säger, även om länder som USA och regioner som Europa. Jag har integritet!

Roger Klang, Lund den 18/12/2007

Annonser
Kategorier:Utrikespolitik Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: