Hem > Ryssland > Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev

medvedev_490065w1.jpg 

Det är intressant det här med att Putin godkänner utnämningen av Dmitrij Medvedev till sin efterträdare. Dmitrij behöver inte nödvändigtvis visa sig bli mindre profilerad än Putin. Även Putin var mindre profilerad under Jeltsins tid, men händelserna i och med den här utnämningen, tycks ha tagit en turlig vändning på många sätt. Kanske är det inte så konstigt att Putin godkänner Medvedev, för enligt TT så kommer Medvedev att utnämna Putin till premiärminister när han blir president. Han behöver nog Putins starka nypor. Men man bör ge Putin ”the benefit of the doubt”, som det heter på engelska vilket de flesta vet, och vilket vi har ett liknande men inte identiskt talesätt för; ”hellre fria än fälla”. Det betyder att vi tillsvidare bör lovorda Putin för god vilja i denna fråga, och inte spekulera i att han bara försöker att konsolidera makten till premiärministerposten istället! Men när det kommer till valet till Duman så finns det anledning att ge kritik:

Om jag inte misstar mig så hade Carl Bild på sin blogg ett kort tag alldeles nyligen, en kritik mot valet till den ryska duman i ryssland?! Där stod det om öppet valmanipulerande, där enade Ryssland fick över hundra procent i röstsammanräkningen i vissa provinser av republiken – för att senare justeras ner till hundra procent. Men han (Bildt) tog bort det från sin blogg. Ett tydligt fall av regionalt och självsvåldigt antidemokratiskt manipulerande, inifrån Ryssland. Jag utesluter att Putin själv är direkt inblandad, för han skulle inte vara så dum att han presenterade ett valresultat för Enade Ryssland på 104%, det vore kontraproduktivt. Men Putin har ändå det övergripande ansvaret för valet, och klimatet i den ryska politiken! Det visar sig alltså vara fallet att Ryssland vill gå på odemokratiska vägar av ren patriot- macho-ism, Putin är skyldig, men så är också folket! Det verkar alltså vara på sin plats att hävda att; om man vill få respekt från en ryss, så ska man sparka honom på smalbenet.

Så Bildt tycks gå åt andra hållet sent omsider, medans jag närmar mig Bildt, förutom i frågan om den ryska militära gasledningen, som ju Bildt är för så länge den inte blir en miljöbov. Jag finner mig ofta ha rakt motsatta åsikter än etablissemanget, vid en given tidpunkt. Men jag har ”tänkandet” som Persson kallade det, i högre utsträckning än till och med Carl Bildt!

Roger Klang, Lund den 12/12/2007

Annonser
Kategorier:Ryssland Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: