Hem > Ryssland > Ministerstyret och konspirationen mot Anna Politkovskaja

Ministerstyret och konspirationen mot Anna Politkovskaja

Jag läste i ett av mina gamla urklipp från SvD 28/08/2007, ”Ryska agenter gripna för Politkovskaja-mord”. Det hävdas från ryskt håll att Tjetjenska yrkesmördare och exilryssar tillsammans med ryska säkerhetstjänstemän, ligger bakom mordet på Anna Politkovskaja.

Inte särskilt troligt!

Det vore fåfängt att tro att man kan reda upp i den här härvan. Det kan vara Putin eller någon annan höjdare, som vill slå två flugor i en smäll genom att rensa ut oönskade personer i säkerhetsorganet FSB, samtidigt som han ger igen på tjetjenerna och Boris Berezovskij. (Teorin att Berezovskij ligger bakom mordet kommer ju från Putin själv. Det är vad vi här i Sverige skulle kalla för ministerstyre.)

Det kan vara rättsapparaten som är överambitiös och ser kopplingar till Tjetjenien som egentligen inte finns, vilket kanske är det troligaste med tanke på att riksåklagaren informerade Putin under TV-sändning. Dessutom utpekas en tjetjensk man för att vara organisatören av ”komplotten”. Det är alltid ett dåligt tecken när någon anklagas för att vara konspiratorisk. Sådant leder utan bevis nästan aldrig till fällande dom i Sverige. Men i många andra länder, däribland Ryssland, är konspiration hardcore evidence när statens intressen på något vis är involverade. Riksåklagaren i målet, Jurij Tjajka, menade att syftet med mordet var att misskreditera Ryssland. Redan där faller bevisföret i svensk domstol. Det skulle inte ens ha lett till åtal i Sverige och i större delen av västvärlden. Till yttermero så hävdar åklagaren att ”hjärnan” bakom komplotten är en (icke namngiven) ryss i exil. Åklagarens kredit (bevisföring) bygger på att Politkovskaja själv skulle ha träffat den huvudansvarige, (inte den åtalade), som det heter.

Mördaren kan vara Tjetjeniens Kreml-vänlige president Ramzan Kadyrov, och grupper av ekonomiska brottslingar som varit hårt ansatta av hennes artiklar.

Eller så kan det vara som jag tror, att en eller några glada onyktra firare av Putins födelsedag, som i fyllan och villan begick ett mord för att ge Putin en födelsedagspresent. Antagligen krigsskadade sådana.

I vilket fall som helst så tror jag att Putin tycker att det är ”convenient” som händelserna utvecklat sig med rättsprocessen mot rikets fiender. I det fallet är Putin medskyldig till odemokratisk verksamhet, som minst. Kan man vara justare mot Putin, och ändå hålla sig till sanningen?

Roger Klang, Lund 11/11/2007

Annonser
Kategorier:Ryssland Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: