Hem > Ryssland > Alexander Litvinenko och Polonium 210

Alexander Litvinenko och Polonium 210

Ingen i den högsta ryska toppen i säkerhetsrådet, presidenten, premiärministern, FSB eller SVR tar på sig något som helst ansvar för mordet på Alexander Litvinenko. Ingen av dem tar på sig skulden för Anna Politkovskajas död. Jag tänker reda ut det här, här och nu.

Jag trodde tidigare att Putin var direkt inblandad i mordet på Anna Politkovskaja, men så läste jag att hon mördades på Putins födelsedag. 365 mot 1 att det inte var någon tillfällighet! Putin skulle inte själv mörda Anna på sin egen födelsedag. Det är en dag som många ryssar firar, jag kan bara anta att det blir mycket fylla med många krigsskadade veteraner i farten. Jag tror att det var någon av dem, som i stundens ingivelse ville ge Putin en födelsedagspresent. Det är alltså ganska troligt att Putin inte ljuger när han säger att han inte hade någonting att göra med mordet på Anna.

Antagligen så tror Putin på det han själv säger när han säger att han är; ”den ende demokraten bland ledarna i världen”. Men han är ju inte det. Putin kan inte skyllas för allt ont som händer i världen, det är mest på hemmaplan som han är våldsam och odemokratisk. Så problemet är att Ryssland är fritt för somliga men likt ett fängelse för andra. Det kan till och med vara förenat med livsfara att uttrycka sig ”fel” i Ryssland, som situationen är i så många andra länder.

Citatet: ”Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det” kan alltså inte översättas till det politiska livet i Ryssland. Följaktligen är Ryssland ingen demokrati. Möjligen så är Ryssland kvartsdemokratiskt, men Thomas Jefferson sade en gång; ”yttrandefrihet kan inte begränsas, bara förloras.”

Att någon av de högst uppsatta i säkerhetsrådet har varit inblandad i Alexander Litvinenkos död i London måste man kunna anse som spikat! Varför? Därför att polonium 210 bara framställs i en stat i världen, nämligen i Ryssland, och det produceras bara 100 gram polonium 210 i världen på årsbasis. Det är en industriell vara, som används i mikroskopiska mängder bland annat när man tillverkar plastmuggar till vattenbehållare och dylikt. Ingen kan komma över polonium 210, som inte har kontroll över den ryska anrikningen av uran. Det är något jag utgår ifrån. Och dessutom måste den personen ha förkunskaper om poloniumets egenskaper, som att den är svår att spåra i en människokropp, och att den är giftig enbart vid förtäring eller via sår. Det tyder på att någon har frågat vetenskapsmännen, eller blivit informerad av en vetenskapsman, någon som har ambitioner inom Rysslands gränser.
Det har påståtts ifrån ryskt håll att någon av de ryska oligarkerna (läs Boris Berezovskij, numera boende i London) köpt polonium av ryssland med det obskyra syftet att mörda Litvinenko. Intressant att notera är att Litvinenko själv på sin dödsbädd, pekade ut Putin som sin mördare, och inte Berezovskij som kände Litvinenko personligen. Boris Berezovskij kan frikännas av engelska myndigheter. Engelsmännen vet vad Boris har för affärer och produktioner i England. Ingår polonium 210 i någon av Berezovskijs företags produkter, och i så fall i hur många mikrogram, eller rent av pikogram? Jag är säker på att man inte får föra in radioaktivt material i Storbritannien utan tillstånd, och Berezovskij skulle aldrig äventyra sitt medborgarskap i England genom att låta någon obskyr person göra det för hans egen räkning. Men det är bara ett sidospår i stil med en konspirationsteori att Berezovskij skulle vara skyldig. Det enda som skiljer den ”slutsatsen” från en konspirationsteori är att ”teorin” kommer ifrån toppen av det ryska säkerhetsrådet (jag har satt ordet slutsats och teori inom citationstecken här, eftersom de vet om att det är dem själva som är skyldiga). Putin kanske inte ligger bakom Litvinenkos död personligen, men han vet vem som gör det, så högt uppsatt måste mördaren vara. Detta gör Putin till en machiavellisk lögnare.

Slutsatsen är att Putin måste revidera sin lag om att SVR och FSB ska kunna likvidera terrorrister och människor, som anses vara ett hot mot Rysslands inre säkerhet utanför eller inom gränserna för den ryska federationen, om Putin vill vara demokrat som han säger att han är. För om Putin inget visste om mordplanerna under tidpunkten för Litvinenkos död, så har han ingen kontroll över säkerhetsorganen. Han har deras lojalitet, men han har inte kontroll över vad de gör . Och det är helt på grund av den nya lagen från 2006, som egentligen kom till för att sätta stopp på främst de tjetjenska rebellerna i första hand. Har man inte kontrollen över rodret så styr man inte landet. Ryssland är ett skepp som far vind för våg på patriotismens vatten, och de är på väg att krascha mot klipporna. Inte för att de är patriotiska, utan för att de är odemokratiska och våldsamma. Jag kommer ihåg när Putin sade: ”Den som är svag blir slagen”. Det var efter den misslyckade gisslanfritagningen i skolan i Beslan i september 2004. Jag har pinpointat den dagen som dagen då Putin ändrade inställning från demokratiskt tänkande, till nomenklatura, machiavellism och elittänkande, troligen. (Man får inte glömma att det var den relativt gode Boris Jeltsin som utnämnde Putin till premiärminister 1999.)

Världen har blivit lite trängre sedan konkurrensen om råvaror eskalerat med Kinas expansion, och Rysslands energiutpressning. Moral har blivit en handelsvara. Citat; Roger Klang

Roger Klang, Lund 22/10/2007

Annonser
Kategorier:Ryssland Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: